Καρκίνος του μαστού η συνηθέστερη κακοήθεια στην Ογκολογική Μονάδα

«Λύτρωση» θεωρείται ο δεύτερος γιατρός

Από τις συνηθέστερες κακοήθειες που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Βόλου είναι ο καρκίνος του μαστού και οι συνέπειές του, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας με ομιλητές τον ογκολόγο-παθολόγο κ. Ρήγα και τους χειρούργους κ.κ. Ρουσογιάννη και Λύτρα, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Φίλιππος».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Μαγνησίας κα Ελένη Φουστούκου
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Μαγνησίας κα Ελένη Φουστούκου

Πιο συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση για το λεμφοίδημα, το οίδημα δηλαδή του χεριού που συνήθως παρουσιάζεται σε γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή.Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών νομού Μαγνησίας, Ελένη Φουστούκου, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε να απομυθοποιήσουμε τα ταμπού γύρω από τον καρκίνο και να πούμε ότι καρκίνος δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος. Είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν, αλλά αν το προλάβεις στην αρχή, μπορεί να τα καταφέρεις. Συνήθως ο καρκίνος του μαστού, αν αναγνωριστεί στην αρχή του, είναι και ιάσιμος”.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στην Μαγνησία υπάρχει μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών και καθώς η τοπική μονάδα επιχειρεί και εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο, η πολυπόθητη έλευση του δεύτερου γιατρού χαρακτηρίζεται ως μεγάλη ανάσα για την εν λόγω προσπάθεια.

Υποδομές και προοπτικές της μονάδας

Όπως ενημέρωσε η κ. Φουστούκου, πρόκειται για μια πολύ αξιοπρεπή μονάδα, στην οποία έχει ανακαινιστεί από την αρχή όλο το ογκολογικό τμήμα με την βοήθεια δωρητών. “Σε πρώτη φάση έγιναν τρεις αίθουσες στο γραφείο του γιατρού και τώρα σε 2η φάση έγιναν άλλες τρεις αίθουσες που θα εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο. Όχι μόνο ανακαινίστηκαν, αλλά και εξοπλίστηκαν με τηλεοράσεις, κλιματιστικά, κουρτίνες και όλα τα απαραίτητα για να έχουν οι ασθενείς ένα ανθρώπινο περιβάλλον να κάνουν την θεραπεία τους”.
“Συνήθως γίνονται 25 με 30 θεραπείες την ημέρα, και σε αντίθεση με παλιότερα τώρα υπάρχουν κρεβάτια κ καρέκλες χημειοθεραπείας που οι ασθενείς κάνουν άνετα τις θεραπείες τους. Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε όλα τα επίπεδα”.
Βασικότερος δωρητής της μονάδας αναφέρεται ο κ. Χαράλαμπος Τσιμάς, ο οποίος μαζί με άλλους δωρητές, δίνουν χρήματα, και σε συνδυασμό με εκδηλώσεις του Συλλόγου, η προσπάθεια έχει καλό αποτέλεσμα. «Ο δεύτερος ογκολόγος έλυσε τα χέρια του γιατρού που είχε δυόμιση μήνες να πάρει άδεια».
“Έχουμε σαν στόχο”, συμπληρώνει η πρόεδρος, ” να κάνουμε το τμήμα χημειοθεραπείας ογκολογικό τμήμα με τρεις γιατρούς, δύο μόνιμους και έναν επικουρικό, όπως είναι στην γυναικολογική και παιδιατρική μονάδα, να μπορούν οι ασθενείς να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή γιατρό και να μην αναγκάζονται να φεύγουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη”.

Σχετικά με το λεμφοίδημα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η κα Χριστίνα Βουλελίκα, φυσικοθεραπεύτρια

Όπως ενημέρωσε η κα Χριστίνα Βουλελίκα, φυσικοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια του λεμφοιδήματος, το λεμφοίδημα πρόκειται για ένα οίδημα που παρουσιάζεται είτε στην άκρα χείρα είτε στον κορμό λόγω της έλλειψης λεμφαδένων στο συγκεκριμένο σημείο μετά το χειρουργείο και τις χημειοθεραπείες. Πρόκειται για ένα θέμα τόσο αισθητικό, όσο και υπεύθυνο για μουδιάσματα ή περιορισμό της κίνησης, το οποίο χρειάζεται κάποια προληπτικά μέτρα που μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιώργος Ρήγας
Ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιώργος Ρήγας

Με την σειρά του ο κ. Ρήγας Γεώργιος, παθολόγος-ογκολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας χημειοθεραπείας στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο, επιβεβαίωσε και επαίνεσε την συμβολή του νέου γιατρού, του παθολόγου-ογκολόγου κ. Αν.Βαγιωνά, στις προσπάθειες της μονάδας, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για γεγονός που υλοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και την σημαντική βοήθεια του Συλλόγου Ασθενών.

Ο επικουρικός γιατρός του ογκολογικού τμήματος Αναστάσιος Βαγιωνάς.
Ο επικουρικός γιατρός του ογκολογικού τμήματος Αναστάσιος Βαγιωνάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.