«Ναι» στην κάρτα λένε οι γιατροί

Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μπουν κανόνες

Υπέρ του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής τάσσονται οι γιατροί της Μαγνησίας, ώστε να παταχτεί η φοροδιαφυγή και να μπουν κανόνες, ενώ δηλώνουν εξοργισμένοι με τη στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδων, δεν δέχονται τέτοια «ρετσινιά» και ζητούν από το κράτος να πληρώσει τις οφειλές που για γιατρούς και κλινικές ανέρχονται σε 1,5 με 2 δις € και μετά να απαιτεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς φορολογικά.
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα102,5», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης, που διαχώρισε τη θέση των γιατρών της Μαγνησίας, από την ανακοίνωση του Ι.Σ. Αθηνών, ότι οι γιατροί δεν δέχονται να μπουν στη διαδικασία να πληρώνονται μέσω των μηχανημάτων ΑΤΜ.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και χθες μάλιστα επιβεβαιώθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν συμφωνεί με την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και έχει εντελώς διαφορετική άποψη», σημείωσε ο Ευθ. Τσάμης.

«Να σοβαρευτούμε όλοι»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ι.Σ.Μ., στην καταστροφή που έφτασε η χώρα, πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι «και αυτοί που μας κυβερνούν και εμείς ως πολίτες, καταναλωτές και εκπρόσωποι φορέων και να μπούμε σε μια διαδικασία να υπάρχουν κανόνες και να εφαρμόζονται αυτά που πρέπει, για να σταματήσει το τραγικό φαινόμενο της φοροδιαφυγής, είτε πρόκειται για επαγγελματίες με μικρό τζίρο ή για μεγάλους και μεγάλα συμφέροντα».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι η φοροδιαφυγή έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια στο στόχαστρο και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Ο Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει, ότι είναι υπέρ αυτών των τρόπων πληρωμής, γιατί είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η φοροδιαφυγή στον τομέα της κατανάλωσης, είτε υπηρεσιών, είτε αγαθών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι γιατροί, που παρέχουν υπηρεσίες.

Με προϋποθέσεις
Ωστόσο, οι γιατροί βάζουν και ορισμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι το κράτος πια πρέπει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να μην είναι αφερέγγυο και αναντίστοιχο στις υποχρεώσεις του. «Όταν υπάρχουν τόσα δισεκατομμύρια οφειλές προς τους προμηθευτές, πρέπει το κράτος να μπει στη διαδικασία να πληρώνει, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά και μετά να απαιτεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς φορολογικά», ανέφερε.
Οι γιατροί τονίζουν ακόμη, ότι πρέπει να μπουν τέτοιοι κανόνες και τέτοιοι τρόποι είσπραξης των φόρων, που να μην μπορούν να υπάρχουν τρόποι διαφυγής. «Δε λέμε ότι θα παταχτεί ποτέ η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Τουλάχιστον να περιοριστεί, γιατί στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι τραγικό, που πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Οι γιατροί τονίζουν ότι το capital control μας έδειξε ότι μπορούμε να συναλλασσόμαστε μέσω καρτών, αλλά τονίζουν ότι αυτό πρέπει να γίνει για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, όπως υποσχέθηκε και για να μπει αίσθημα δικαίου στον πολίτη.

Υπάρχουν γιατροί που…
«σέρνονται» για τα έξοδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν άκουσε τις απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες και λάθος, διότι εξαιρεί τους γιατρούς, τόνισε ο Ευθ. Τσάμης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ σημείωσε ότι οι γιατροί όλα αυτά τα χρόνια, έδειξαν δείγματα γραφής στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν πέσει δραματικά και έφτασαν στα επίπεδα των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ πληρώνονται εφημερίες με ελάχιστα χρήματα, τα οποία τους οφείλονται. Στον ιδιωτικό τομέα, πριν την κρίση, η επίσκεψη που αναγνώριζε το κράτος ήταν 20 €, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 10 € και, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ιατρεία αν δεν κλείνουν, «σέρνονται» για να βγάλουν τα έξοδα.
Την ίδια στιγμή το κράτος οφείλει 1,5 με 2 δις € σε κλινικές και γιατρούς, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
«Μη θεωρεί ο κόσμος ότι οι γιατροί σήμερα δεν υποφέρουν και είναι μια ξεχωριστή κάστα, όπως παλιά», δήλωσε ο Ευθύμιος Τσάμης, που παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεγαλογιατροί στο Κολωνάκι, που πρέπει να αναζητήσουν οι κυβερνώντες, γιατί δυσφημίζουν όλο τον κλάδο και δεν έχουν πληρώσει τους φόρους που τους αναλογούν.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου προειδοποίησε τους ανθρώπους της εξουσίας να αφήσουν τα κόλπα, να σοβαρευτούν, να μη γενικεύουν και να μη στοχοποιούν κλάδους. «Εμείς είμαστε εξοργισμένοι με τη στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδες, δεν δεχόμαστε τέτοια ρετσινιά και εξοργιζόμαστε», δήλωσε ο κ. Τσάμης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.