«Παρά την οικονομική και την προσφυγική κρίση, ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία»

Η Τουριστική προσμονή 2016 : ITB 2016, μια μικρή ακτινογραφία της παρουσίασης της Ελλάδας και των προοπτικών της

«Αν δεν αλλάξει η εικόνα στα βόρεια σύνορά μας, σε Ειδομένη, στα νησιά μας απέναντι από τις τουρκικές ακτές, σε δημόσιους χώρους στη Αθήνα και όχι μόνο , με κυρίαρχη εικόνα που να διαχέεται, την ανθρωπιά και την πειθαρχία που θα προκύπτει από μία οργανωμένη δομή ,δυστυχώς η ζημιά που θα προκύψει, κάθε μέρα θα αυξάνει γεωμετρικά» αναφέρει ο Κώστας Λεβέντης*

Είναι γεγονός ότι στην έκθεση «βαρόμετρο» της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και δραστηριότητας της ΙΤΒ 2016 φέτος στο Βερολίνο ότι για την χώρα μας, ήταν πολλαπλά τα μνήματα που αναπαράχθηκαν , με το γενικό κλίμα όμως να διαμορφώνεται από πολλούς σημαντικούς τουριστικούς παράγοντες του τουρισμού που έχουν άμεση σχέση επιχειρηματική με την Ελλάδα και καταγράφηκε ,μέσα από την αρθρογραφία η την ειδησεογραφία των μεγάλων ΜΜΕ , ότι παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Εξαιρούνται βέβαια περιοχές της χώρας μας που έχουν εμπλοκή με το προσφυγικό έμμεσα η άμεσα.
Συνοψίζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει αυτή την στιγμή ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης δηλώνει στη Deutsche Welle: «Είχαμε σαφή υστέρηση σε όλη τη χώρα. Ο Φλεβάρης έδειξε ότι υπάρχει διόρθωση. Υπάρχει ακόμη υστέρηση στις περιοχές που δέχονται πρόσφυγες».
Την θετική πορεία επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης ο οποίος βασιζόμενος σε στοιχεία των Tour Operator και διαδικτυακών συστημάτων κρατήσεων ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι «φέτος η Ελλάδα μπορεί να φτάσει το στόχο των 25 εκ. αφίξεων από τα 23,5 εκ. που πέτυχε το 2015, πράγμα που θα σήμαινε μια άνοδο των αφίξεων κατά 1,5 εκ. ή 6%. Σε επίπεδο εσόδων αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 15 δις ευρώ από 14,2 δις το 2015. Δηλαδή, και εδώ θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 6%. Σε ό,τι αφορά τις κρουαζιέρες – ο αριθμός των τουριστών θα κινηθεί όπως και το 2015 στα 2,5 εκ. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα 27,5 εκ».

Ένας από τους προορισμούς στην Ελλάδα που θα επωφεληθεί από το αυξημένο γερμανικό ενδιαφέρον είναι η Κρήτη η οποία σύμφωνα με αναφορές από ξενοδόχους της Κρήτης δηλώνουν ότι «οι κρατήσεις των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων όπως η TUI και ο Thomas Cook είναι πολύ πάνω από πέρυσι. Πρόκειται για διψήφιο αριθμό – πάνω από 10%. Σε ορισμένες περιοχές η TUI φτάνει και το 30%.
Η γερμανική αγορά είναι με περίπου 600000 τουρίστες η πιο σημαντική για την Κρήτη. Οπότε όταν μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 10-15% μιλάμε για συνολικά 700.000 Γερμανούς που θα έρθουν φέτος».
Εξαίρεση στη θετική εξέλιξη των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι οι προορισμοί που εξακολουθούν να δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, κυρίως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λέσβος, Σάμος Χίος και η Κως
Προς αυτή την κατεύθυνση τείνει να βοηθήσει το πρόγραμμα δράσεων που ανακοίνωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και το οποίο περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «ταξιδιών εξοικείωσης» δημοσιογράφων και Tour Operator στις παραπάνω περιοχές.

Το προσφυγικό και η τουριστική δραστηριότητα

Για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωσή των αρνητικών στοιχείων στις επερχόμενες κρατήσεις αλλά και για να δημιουργηθεί άμεση ανάκαμψη σ αυτές, πρέπει οι τοπικές και κρατικές δομές να κάνουν αυτά που μέχρι σήμερα «εγκληματικά» δεν έκαναν και να επιδιώξουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στις περιοχές όπου οι παρενέργειες του προσφυγικού έχουν δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα.
Αν δεν αλλάξει η εικόνα στα βόρεια σύνορά μας, σε Ειδομένη, στα νησιά μας απέναντι από τις τουρκικές ακτές, σε δημόσιους χώρους στη Αθήνα και όχι μόνο , με κυρίαρχη εικόνα που να διαχέεται, την ανθρωπιά και την πειθαρχία που θα προκύπτει από μία οργανωμένη δομή ,δυστυχώς η ζημιά που θα προκύψει, κάθε μέρα θα αυξάνει γεωμετρικά.
Ευτυχώς και δυστυχώς συγχρόνως, έχουμε ένα θετικό και ένα αρνητικό επικοινωνιακό στοιχείο που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στο διεθνές περιβάλλον και επηρεάζει την κοινή γνώμη. Θετική η εικόνα, η ανθρωπιά της συμπεριφοράς προς τους πρόσφυγές, που αυθόρμητα μεγάλη μερίδα του ελληνικού Λαού βγάζει ιδιαίτερα στις περιοχές που παρατηρείται το πρόβλημα. Αρνητική εικόνα η συνεχόμενη ανάδειξη της μη οργανωμένης διαχείρισης των δομών που το κράτος πρέπει να στήσει με την οικονομική υποστήριξη της Αλληλεγγύης
Παρουσίαση των ελληνικών Συμμετοχών στην ΙΤΒ 2016
Η κλασική παρουσίαση σ ένα ανοιχτό πανταχόθεν περίπτερο του EOT, διευκόλυνε τις ελληνικές συμμετοχές με έντονη τις συμμετοχές των Περιφερειών που επέλεξαν δυναμικές παρουσιάσεις, όπου έντονα ξεχώρισε η συμμετοχή της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου σε 2 διαφορετικούς χώρους από αυτές του ΕΟΤ αλλά στο ίδιο χωροθετημένο χώρο της Ελλάδας με το ξεκάθαρο σύνθημα «Νησιά Αιγαίου Δωδεκάνησα και Κυκλάδες».
Με έντονη δραστηριότητα ο Χώρος του περιπτέρου της Περιφέρειας Ηπείρου με στόχευση στα τοπικά προϊόντα και στις γεύσεις και με το σύνθημα Ήπειρος. Η Χαλκιδική είχε συγκεντρώσει όλους τους επαγγελματίες της και διευκόλυνε αυτούς στις συζητήσεις με τους tour Operators δίπλα στην Θεσσαλονίκη. Η Πελοπόννησο και η Κρήτη με μεγάλες συμμετοχές που υποστηρίχθηκαν τόσο από φορείς όσο και από ιδιώτες. Η Σκιάθος με δική της αυτόνομη παρουσίαση είχε μήνυμα τον ίδιο πασίγνωστο Προορισμό της, ήταν δίπλα στο χώρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία με τα γνωστά συνθήματα όλων των περιοχών-προορισμών για να μην παραπονιέται κανένας…. χωρίς στόχευση Brand Name μαζί με τον Δήμο Βόλου με το επιτυχημένο σύνθημα Volos Pelion παρουσιάσθηκαν αλλά κάνοντας χρήση ένα μικρό χώρο περιπτέρου μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρ όλο που υπήρχε η καλή διάθεση των εκπροσώπων της δεν ήταν λειτουργικό με πολλά έντυπα που δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν τουλάχιστο θεματικά και χωρίς χώρο για τους επαγγελματίες και τις συναντήσεις τους.
Τις 3 πρώτες ημέρες (η έκθεση ήταν ανοιχτή μόνο για επαγγελματίες) υπήρχε μεγάλη προσέλευση ενώ τις υπόλοιπες η προσέλευση κοινού ήταν υποτονική.

Άμεσα Μέτρα για επενδύσεις
Παρά τη θετική εξέλιξη που θα σημειώσει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ήταν λάθος να εφησυχάσει κανείς, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Αν δεν παρθούν μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο τότε σε λίγα χρόνια ο τουρισμός θα σημειώσει ύφεση: «Με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ, δηλαδή την υπερφορολόγηση του κλάδου, και με την αστάθεια που επικρατεί λόγω της μη αξιολόγησης της χώρας αλλά και το γεγονός ότι η χώρα δεν προχωρά με τους αναγκαίους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις κινούνται στο 25% του ρυθμού που θα θέλαμε». Για να αντιστραφεί το κλίμα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη το συντομότερο δυνατό να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς, η φορολογία του κλάδου να είναι ανάλογη με αυτή των βασικών ανταγωνιστικών χωρών όπως επίσης ανάλογο με αυτό των ανταγωνιστών να είναι το κόστος των επενδυτικών δανείων. Όπως διαβεβαιώνει, το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγάλο στον τουριστικό κλάδο.

Γράφει ο Κώστας Λεβέντης
*Αντιπρόεδρος
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.