Πρόσθετη επιχορήγηση για δαπάνες δακοκτονίας ζήτησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι:

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την περίοδο που διανύουμε (ήπιες θερμοκρασίες, υψηλή-μέτρια σχετική υγρασία και κατά περιοχές βροχοπτώσεις) είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου, ο πληθυσμός του οποίου εμφανίζει δυναμικά χαρακτηριστικά με μεγάλα ποσοστά θηλυκών δάκων και σημαντικά ποσοστά γονιμότητας.

Η Ομάδα Έργου Δακοκτονίας παρακολουθεί τα πληθυσμιακά στοιχεία του δάκου από το πληροφοριακό δίκτυο των παγίδων, που έχουν τοποθετηθεί από τον ανάδοχο εργολάβο και η εξελικτική πορεία του δάκου είναι υπό πλήρη και συνεχή έλεγχο με τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών.
Διαπιστώνεται ότι η ως σήμερα υψηλή ποιότητα του ελαιοκάρπου επιτρέπει την προοπτική διάθεσης του μεγαλυτέρου μέρους της ελαιοπαραγωγής ως βρώσιμης μαύρης ελιάς, χωρίς να αποκλείεται η κατεύθυνση για παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου στα πλαίσια της ανάπτυξης ζήτησης στην αγορά. Τα ανωτέρω αναδεικνύουν την αναγκαιότητα πραγματοποίησης έγκαιρων δολωματικών ψεκασμών, ιδίως κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ελαιοκάρπου.

Με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη του συγκεκριμένου στόχου και για την προάσπιση του εισοδήματος των παραγωγών, που αποτελεί στην περιοχή του Πηλίου και Σποράδων το κύριο αγροτικό εισόδημα (μονοκαλλιέργεια) είναι απαραίτητη η ύπαρξη διαθέσιμων οικονομικών πιστώσεων.

Λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος της δακοκτονίας για τη φετινή χρονιά, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έχει αιτηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την πρόσθετη επιχορήγηση με το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον γενικό δολωματικό ψεκασμό δακοκτονίας, σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 15189/16-7-2014 και 15722/19-8-2014 έγγραφά της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.