Πρόταση – πιλότος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου για στήριξη των κτηνοτρόφων

Καλλιέργειας δημοσίων εκτάσεων γύρω από την Κάρλα για παραγωγή ζωοτροφών

Μια αρκετά καινοτόμο πρόταση που ενδεχομένως θα είναι πιλότος για εφαρμογής της σε Πανελλαδική κλίμακα, υπέβαλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, την περασμένη Δευτέρα, σε σύσκεψη που έγινε, παρουσία των πέντε κυβερνητικών βουλευτών της Μαγνησίας. Η πρόταση αφορά την καλλιέργεια εκ μέρους του Α.Σ. Βόλου παρακάρλιων εκτάσεων του Δημοσίου, για παραγωγή ζωοτροφών (καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι) που θα διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολική τιμή στους κτηνοτρόφους, με σκοπό να τους στηρίξουν στη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα μας.

Ο κ. Πρίντζος, ανέφερε ότι πριν από μία εβδομάδα είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, όπου τον ενημέρωσε για τα προβλήματα του Θεσσαλικού κάμπου και ειδικότερα για θέματα ενέργειας, λιπασμάτων και κυρίως νερού. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της κτηνοτροφίας που πνέει τα λοίσθια και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της κτηνοτροφίας.

Ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις του και σε νέα σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα, παρουσία κυβερνητικών Βουλευτών και συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός είναι διατεθειμένος, αν του παραχωρηθούν τα κτήματα που ανήκουν στο δημόσιο πέριξ της λίμνης Κάρλας (υπολογίζονται περίπου σε 10.000), να τα καλλιεργήσει προς όφελος των κτηνοτρόφων και η παραγωγή να δοθεί είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού χρηματικού ποσού στους κτηνοτρόφους.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Με την πρόταση αυτή ευελπιστούμε να καλύψουμε τις ανάγκες 30 περίπου χωριών σε ποσοστό ζωοτροφών 30 – 50%. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιβιώσει η κτηνοτροφία, στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα», ανέφερε ο Νικήτας Πρίντζος, που ανέφερε ότι από 6.500 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μειωθεί στις 3.000, ενώ συρρικνώνεται και η αιγοπροβατοτροφία.

Ο κ. Πρίντζος διευκρίνισε σε όλους τους τόνους ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου από την πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει στο γεγονός να αποκομίσει κέρδος, επισημαίνοντας ότι έχει τη δυνατότητα κι από αύριο να ξεκινήσει την καλλιέργεια των εκτάσεων, αν το δει θετικά η Πολιτεία.

«Με ίδιους πόρους και χωρίς δανεισμό, θα αγοράσουμε τα μηχανήματα που απαιτούνται, όπως τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, αρκεί η παραχώρηση των εκτάσεων να γίνει για επτά χρόνια, όσο διαρκεί και η ΚΑΠ, προκειμένου να γίνει απόσβεση», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι από αυτή την πρωτοβουλία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα μπορεί να διαθέσει από 6.000 – 10.000 τόνους ζωοτροφών. Επίσης τόνισε ότι ο Α.Σ. Βόλου είναι δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος για θέματα διαφάνειας και σημείωσε ότι αν η επιδότηση της Πολιτείας γι’ αυτό το σκοπό, οι ζωοτροφές θα παραχωρούνται δωρεάν στους κτηνοτρόφους, ενώ αν δεν την καλύπτει, θα δίνονται έναντι συμβολικού τιμήματος, για να καλύπτονται τα έξοδα.

Μάλιστα ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι η πιλοτική πρόταση αυτή για την οποία αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς η αρχική απάντηση ήταν θετική, μπορεί να επεκταθεί σε όλο το Νομό δεδομένου ότι υπάρχουν εκτάσεις ανεκμετάλλευτες που ανήκουν στο Δημόσιο και σε Δήμους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου επισκέφτηκε την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, την οποία ενημέρωσε για την πρόταση που υπέβαλε στο υπουργείο και της ζήτησε να τη μεταφέρει στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ενώ καταλήγοντας ότι αν δεν πετύχει το εγχείρημα, ο ίδιος θα αναλάβει την ευθύνη και δεν θα επιβαρύνει κάποιον τρίτο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.