Στερνό αντίο από κατοίκους των δύο χωριών στο σημείο του δυστυχήματος (video)

Μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα με διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική

Το στερνό αντίο απηύθυναν στο σημείο του δυστυχήματος, στο 36ο χλμ. της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, πολλές εκατοντάδες κάτοικοι του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε τρία νέα παιδιά, ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα και έχασαν τη ζωή τους ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 χρονών, από το Ριζόμυλο και οι αδελφές Κατερίνα και Ιωάννα Κουτσιαρή 18 και 21 χρονών, διαβάστηκε τρισάγιο, με αφορμή τα τριήμερα, ενώ συντετριμμένοι πολλοί νέοι και όχι μόνο κάτοικοι των δύο χωριών, ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα, αποχαιρετώντας τους γονείς του άτυχου νεαρού που βρέθηκαν στο σημείο.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας ου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο νέος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο αντιδήμαρχος Βόλου Νίκος Μόσχος, καθώς και πλήθος κατοίκους από τα δύο χωριά, που έφταναν κοντά στους χίλιους.

Η σμερινή κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των νέων των δύο χωριών και οι κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο που έγινε το δυστύχημα από νωρίς. Στο χώρο του δυστυχήματος υπήρχαν ακόμη νωπά τα σημάδια του τροχαίου, καθώς στις καλαμιές, δίπλα από τον δρόμο που βρέθηκε το αυτοκίνητο, που βρισκόταν τα τρία άτυχα παιδιά ήταν γεμάτος σπασμένα πλαστικά και τμήματα του παρμπρίζ, καθίσματα και άλλα αντικείμενα. Ακριβώς στο χώρο που βρέθηκε το μοιραίο αυτοκίνητο, η τραγική μάνα του 20χρονου είχε εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των τριών παιδιών, ενώ στις καλαμιές δίπλα από τον δρόμο κάποιος κρέμασε μια μπομπονιέρα και πολλοί κάτοικοι μαύρες κορδέλες, στη μνήμη των τριών παιδιών. Στα 20 μέτρα προς Ριζόμυλο, τα ίχνη από την ντεραπαρισμένη νταλίκα, μαρτυρούν πολλά τελάρα ροδάκινων και άλλων φρούτων, ενώ πάνω στις καλαμιές, ήδη βρίσκεται ένα πανό που γράφει να ονόματα και τις ηλικίες των παιδιών «είναι αθώα θύματα των διοδίων και ο επόμενος είσαι εσύ».

Ανείπωτος πόνος
Λίγο πριν τις 6.30 και αφού έχει διαβαστεί στην εκκλησία του Ριζομύλου το τρισάγιο, στον τόπο του δυστυχήματος φτάνουν ο πατέρας και η μητέρα του 20χρονου Φίλιππου Καπανιάρη, τους οποίους συνοδεύουν συγγενείς και ο ιερέας του χωριού.
Ο πατέρας καταρρέει στο χώρο που ντεραπάρισε η νταλίκα και μένει εκεί μερικά λεπτά της ώρας, ενώ η τραγική μάνα, υποβασταζόμενη, βρίσκει κουράγιο να πάει στο σημείο που έπεσε το αυτοκίνητο που οδηγούσε το πολυαγαπημένος της γιός, κατεβαίνει στο χώρο, αφήνει λουλούδια, κάθεται στις καλαμιές και κλαίει με λυγμούς. Το ίδιο συμβαίνει με τον πατέρα ου 20χρονου, ο οποίος, όμως, στέκεται πάνω στο δρόμο , μη έχοντας το κουράγιο να κατέβει στο σημείο που κατέληξε το αυτοκίνητο του γιού του.

Βουβοί γύρω παρακολουθούσαν τη σκηνή οι κάτοικοι, ενώ ο ιερέας περίμενε για περίπου 15 λεπτά της ώρας τον ιερέα του Στεφανοβικείου (καθώς κι εκεί διαβάστηκε τρισάγιο στο μνήμη των αθώων θυμάτων). Τελικά, εμφανίστηκε ο ιερεάς του γειτονικού χωριού (χωρίς την παρουσία των γονέων των δύο κοριτσιών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα) για να τελεστεί το τρισάγιο, ενώ το μυστήριο διέκοπταν οι κραυγές της μάνας και οι λυγμοί του πατέρα.

Με το που τελείωσε το μυστήριο, οι γονείς αποχώρησαν και οι κάτοικοι τους αποχαιρέτισαν με παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στο σημείο, αρνούμενοι να αποχωρήσουν, κάτι που τελικά έγινε στις 19.45.

Με πρωτοβουλία των νέων
Ο Θανάσης Βλάχος από το Στεφανοβίκειο, φανερά συγκινημένος, δήλωσε ότι μια ομάδα παιδιών του Στεφανοβικείου και άλλη μια του Ριζομύλου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν «καθώς ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Δυστυχώς κι εμείς, έπρεπε να γίνει κάτι τόσο τραγικό για να πάρουμε αυτή την απόφαση». Τα προβλήματα δε μας αφήνουν να δούμε λίγο μπροστά. Όλοι λέμε να δούμε αυτό το δρόμο και κανείς δεν κάτι ποτέ, ανέφερε.
«Ας είναι η σημαία μας αυτά τα παιδιά για να γίνει κάτι. Πρέπει κάτι να γίνει. Αν δεν βρεθεί λύση και δεν γίνουν έργα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε συχνές κινητοποιήσεις», τόνισε ο νέος από το Στεφανοβίκειο.
Συντετριμμένος ήταν και ο Δημήτρης Λουφόπουλος από το Ριζόμυλο. «Δεν αντέχουμε να βλέπουμε παιδιά από το χωριό μας και από τα γύρω χωριά να χάνονται. Δεν γίνεται να βλέπουμε συνομήλικούς μας να είναι διαλυμένοι μέσα στα φέρετρα. Δεν αντέχουμε να μας κοροϊδεύουν όλοι αυτοί που τόσα χρόνια κατατρώνε το αίμα και την ηθική μας. Θα δώσουμε λύση. Θα κάνουμε τα πάντα ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί συλλογικά, για να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτό το χάλι. Δεν πάει άλλο», ανέφερε.

Ήδη ξεκίνησε ο αγώνας από τους νέους των δύο χωριών που έχουν τη συνεργασία των μεγαλύτερων σε ηλικία και όλων των φορέων. «Είμαστε όλοι μαζί και δεν κάνουμε πίσω», τόνισε ο Δ. Λουφόπουλος.
Οι δύο τοπικές κοινωνίες, μετά και την τραγωδία ζητούν κατάργηση των διοδίων, διότι ξεκινούν όλα από εκεί. Όπως ανέφεραν οι δύο νέοι, η ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας είναι δρόμος ακατάλληλος και επιβαρύνεται πάρα πολύ. Η κίνηση είναι μεγάλη και από το στρατόπεδο και από τα χωριά, πόσο μάλλον από τα ατέλειωτα φορτηγά που κυκλοφορούν όλο το 24ωρο. Και κονδύλια να βρεθούν να γίνουν έργα, όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, τα προβλήματα δεν θα λυθούν, εκτίμησαν.

«Να απομακρυνθούν τα διόδια»
Στη συγκέντρωση έλαβε μέρος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημήτρης Νασίκας που δήλωσε ότι είναι μια μεγάλη συγκέντρωση της τοπικής κοινωνίας. «Νέοι άνθρωποι που ένιωσαν τον πόνο μέσα στην ψυχή τους και δεν είναι μόνο οι δύο οικογένειες που είναι σήμερα συντετριμμένες, αλλά κάθε δημότης του Ρήγα Φεραίου και κάθε Μαγνησιώτης, νιώθει αυτό το συναίσθημα», τόνισε.
Όπως ανέφερε, δική του θέση, ως νέα Δημοτική Αρχή είναι ξεκάθαρη. Από τις αρχές Σεπτέμβρη, θα συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα κληθούν όλοι οι φορείς «όχι για να αναδείξουμε πάλι το πρόβλημα, αλλά για να βρεθούν λύσεις. Έχουν γίνει κι άλλες κινητοποιήσεις, στην προ Καλλικράτη εποχή, πήραμε υποσχέσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι να μετράμε νεκρούς στην άσφαλτο».

Ο νέος δήμαρχος ζήτησε να απομακρυνθούν τα διόδια και όχι απλά να μειωθεί η τιμή τους και τόνισε ότι το αίτημα πρέπει να φτάσει στα αυτιά όλων και στην Αθήνα. «Δεν είμαστε πρόβατα προς σφαγή. Το δυστύχημα μόνο από τα τοπικά κανάλια προβλήθηκε, ενώ τα μεγάλα κανάλια της Αθήνας δεν είπαν το παραμικρό», ανέφερε.
Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας εκτίμησε ότι ειδικά οι νέοι των δύο χωριών πρέπει να κινηθούν δυναμικά και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ώστε να μην ξαναπεράσει καμία νταλίκα από το δρόμο από δω και πέρα. «Επίσης δυναμικά πρέπει να αντιδράσει και η Δημοτική Αρχή γιατί στην Αθήνα δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. Υπάρχει μελέτη για δρόμο από Αρμένιο μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου, αλλά δεν έγινε τίποτα. Πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις», τόνισε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.