Αλόννησος: Αίτημα στο υπουργείο για κάλυψη των πρώτων εξόδων

Φωτο αρχείου
Παραμένουν αποκλεισμένοι στα ορεινά 10 κτηνοτρόφοι

Εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι 10 κτηνοτρόφοι στα ορεινά τις Αλοννήσου, όπου από τις 7.30 το πρωί ως τις 11 έβρεχε με ένταση και η αγωνία του Δήμου είναι να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια, που μπορεί να πλημμυρίσουν αν λιώσουν τα χιόνια και να δημιουργηθούν επιπλέον ζημιές. Σήμερα υποβλήθηκε αίτημα στο υπουργείο για κάλυψη των πρώτων εξόδων.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης είπε ότι το χιόνι είναι ακόμη πολύ και αν και τα συνεργεία δουλεύουν στον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ένταση, δεν έχει ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός.

«Ακόμη δεν φτάσαμε σε όλα τα αποκλεισμένα σπίτι και τις στάνες των κτηνοτρόφων και τα μηχανήματα δουλεύουν ακόμη πυρετωδώς», ανέφερε ο κ. Βαφίνης. Πρόκειται για περίπου10 κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους, στους οποίους ρίφθηκαν τρόφιμα και ζωοτροφές τις προηγούμενες μέρες με ελικόπτερο και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι σήμερα θα προχωρήσει κατά πολύ ο αποχιονισμός και, αν ο καιρός βοηθήσει, μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα σημεία του νησιού.
Στη χώρα Αλοννήσου ο δήμαρχος είπε ότι έγινε και δίνεται καλή δουλειά, οι δρόμοι δεν έκλεισαν και τις τελευταίες πέντε μέρες, επειδή υπάρχει φόβος πλημμύρας, το χιόνι μεταφέρεται με φορτηγά και ρίχνεται στη θάλασσα.

Αίτημα για κάλυψη των εξόδων
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου ο Π. Βαφίνης είπε ότι πήγαν έγκαιρα στο νησί, είδαν και άκουσαν τα προβλήματα που υπάρχουν, το αίτημα του Δήμου για βοήθεια έφυγε για το υπουργείο σήμερα Δευτέρα και τις επόμενες μέρες θα φανεί αν υπάρξει ανταπόκριση.
Ο δήμαρχος είπε ότι εκτίμηση για αποκατάσταση των ζημιών δεν μπορεί να γίνει ακόμη, λόγω του χιονιού και είπε στον υπουργό Π. Σκουρλέτη ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει μετά από ένα μήνα περίπου.
«Σε πρώτη φάση ζητάμε ένα ποσό για να καλύψουμε τα πρώτα έξοδα όπως καύσιμα, μίσθωση μηχανημάτων, φιλοξενία πυροσβεστών αι στρατιωτικών», είπε ο δήμαρχος που συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ζημιές και νεκρά ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν 3 και 4 μέτρα χιόνι.

Αναφορικά με τις συνθήκες φιλοξενίας πυροσβεστών, τεχνικών της ΔΕΗ, στρατιωτικών και δημοσιογράφων ο δήμαρχος Αλοννήσου είπε ότι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία, ενώ άνοιξε εστιατόριο για τη σίτισή τους και τόνισε ότι έμειναν ευχαριστημένοι από τις συνθήκες.
Το πρόβλημα ηλεκτροδότησης δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως. Ο δήμαρχος είπε ότι χθες δόθηκε ρεύμα στη Στενή Βάλα, ενώ στις γύρω περιοχές, όπως τα Καλαμάκια και ο Άγιος Δημήτριος σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, το ρεύμα θα δοθεί μετά από περίπου ένα μήνα, διότι η καταστροφή είναι τεράστια. Ο κ. Βαφίνης δήλωσε ότι έχουν φύγει στύλοι με καλώδια, μετασχηματιστές και το δίκτυο παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.

Τέλος, για την υδροδότηση τόνισε ότι οι οικισμοί έχουν νερό εδώ και τρεις μέρες και το πρόβλημα λύθηκε όταν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες της ΔΕΗ, ενώ οι μικροβλάβες που υπάρχουν ακόμη αποκαθίστανται από τα συνεργεία του Δήμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.