Αποσοβήθηκαν περιπέτειες για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία

Μετά από συνεργασία του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου με τον ευρωβουλευτή Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστου Μπουκώρου, ενεργοποιήθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννη, ο οποίος με τη σειρά του κινητοποίησε τους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, με αποτέλεσμα να αποτραπεί, στις 16/2/2017, η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα προκαλούσε βέβαιο πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση της έκθεσης της Επιτροπής ENVI (Επιτροπή Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) του Ευρωβουλευτή Ian Dunkan (ENVI) «Cost-effective emission reductions and low carbon investments, Α8-0003/2017» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είχε δραματικές επιπτώσεις τόσο για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, όσο και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας μας, όπως (ασβέστης, κεραμικά, τούβλα και βιομηχανικά αέρια).

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο κλάδος του τσιμέντου επιλέχθηκε εντελώς μεροληπτικά, για την εφαρμογή ενός μη δοκιμασμένου μηχανισμού ένταξης εισαγωγέων, σε αντικατάσταση της μερικής κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων στους βιομηχανικούς κλάδους (carbon leakage list), στο επίπεδο των καλύτερων ευρωπαϊκών εργοστασίων, με σκοπό τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τους σε σχέση με τρίτες χώρες.

Οι συντονισμένες ενέργειες, από τα μέσα Δεκεμβρίου, του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, μαζί με τις εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας, κινητοποίησαν όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Η μαζική κινητοποίηση των Ελλήνων αφύπνισε και τους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές που αντέδρασαν στο ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η καταψήφιση των τροπολογιών που θα προκαλούσαν σοβαρό πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, ασβεστοποιίας, κεραμοποιίας και συναφών βιομηχανικών κλάδων, όπως και αβεβαιότητα για το μέλλον των ελληνικών και ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Τελικά, οι συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή και των ευρωβουλευτών απέφεραν θετικά αποτελέσματα για ένα πολύ δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος σε σημαντικό βαθμό δραστηριοποιείται και στο Νομό Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.