Δ. Εσερίδης: Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα στα οικονομικά, αναζητούνται νέοι πόροι

Τόνισε ο δήμαρχος Αλμυρού στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Αλμυρού συνεχίζει το νοικοκύρεμα στα οικονομικά και αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης, επισήμανε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης στην ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απόψε.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και εντείνονται με την υποστελέχωση και την έλλειψη Τεχνικής Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι στην περίοδο αυτή, όπως και στην προηγούμενη περίοδο 2014-2015, ο Δήμος Αλμυρού πορεύτηκε με οδηγούς την περαιτέρω οικονομική και λειτουργική εξυγίανση, την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, την ανάγκη για συνέχιση και εμβάθυνση της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την προοπτική μιας αναπτυξιακής πορείας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στον οικονομικό τομέα, συνεχίστηκε το νοικοκύρεμα που ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Αλμυρού δε χρωστάει σε κανέναν, όλοι πληρώνονται κανονικά και επιπλέον στο ταμείο υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα το οποίο θα επιστρέψει στους πολίτες. Ακόμη ανέφερε ότι διατηρήθηκε η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τόσο στις κατοικίες και τα καταστήματα, όσο και στις επιχειρήσεις καθώς και τη διατήρηση του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το τέλος των κοινοχρήστων χώρων.

Ο κ. Εσερίδης τόνισε ότι βασικός άξονας της πολιτικής και για την περίοδο αυτή, ήταν να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του Δήμου, καταστρώνοντας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και προβλέποντας τη χρηματοδότησή του. Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, έγινε σχεδιασμός και υποβλήθηκαν προτάσεις υλοποίησης έργων υποδομής, όπως είναι η Αποχέτευση Αμαλιάπολης, η Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Ευξεινούπολης, η Βελτίωση και ο Εκσυγχρονισμός του Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Αλμυρού & Ευξεινούπολης, η Δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης & Ενημέρωσης Επισκεπτών, για τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Αλμυρού.

«Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στην έναρξη του έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει η έναρξη των εργασιών», δήλωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, άλλος βασικός άξονας πολιτικής ήταν η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Δομές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα συνέχισαν τη λειτουργία τους. Στο μεταξύ, ο Δήμος Αλμυρού, μετείχε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το «Πρόγραμμα Βασικής Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους» και το πρόγραμμα για τη «Στέγαση και Επανένταξη αστέγων», κάνοντας τη βέλτιστη δυνατή χρήση προσφερόμενων πόρων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ακόμη τόνισε ότι σημαντικός άξονας πολιτικής ήταν η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής και ο Δήμος συμμετείχε σε δύο τουριστικές εκθέσεις, μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Κλείνοντας αυτόν τον απολογισμό, ο δήμαρχος είπε ότι η Δημοτική Αρχή σχεδίασε προγραμμάτισε και προχωρά σε μια αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2014-2019 και του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Προγράμματος:
– Με καθημερινή παρουσία
– Με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και αναδιάρθρωση των αρμοδιοτήτων
– Με προτεραιότητα στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση του πολίτη
– Με βελτίωση των όρων άσκησης του δημοτικού έργου
– Με την ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, της διαδημοτικής συνεργασίας και της συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Υπουργεία.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Διοίκηση του Δήμου, αιρετοί και υπηρεσίες, δε θα λογαριάσουν κόπο και χρόνο, προκειμένου να συνεχίσουν να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες και την πόλη. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς, οι πολίτες, θα ανταποκριθείτε και θα συμβάλλετε από τη μεριά σας, στη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Αλμυρού», υπογράμμισε ο κ. Εσερίδης.

Τέλος, έδωσε οικονομικά στοιχεία λέγοντας ότι τα εισπραχθέντα έσοδα την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν στο ποσό των 10.189.444 €, ενώ την περίοδο 2014-2015 ανήλθαν στο ποσό των 7.933.057,32 € και παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 28,44%. Την ίδια περίοδο τα έξοδα ανήλθαν σε 7.560.162,13 (αυξημένα κατά 12,60%, σε σχέση με την περίοδο 2014-2015 που ήταν 6.714.469,29 €).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.