Δημιουργία δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης

Ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με το θέμα να έρχεται στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για τον προϋπολογισμό στις 12 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Οι γιατροί ζητούν τη δημιουργία δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα με τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Βόλου, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γνωστοποίηση δημόσια, των ποσοστών της ρύπανσης, ώστε να παίρνουν μέτρα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
«Το θέμα αφορά το Δ. Βόλου και την Περιφέρεια»
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης δήλωσε ότι ο Σύλλογος έχει ανεβάσει το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ψηλά στην ατζέντα του από το 2003, που είχε γίνει συνέδριο, όπου ελέχθησαν κάποια πράγματα και πέρυσι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, είχε την ευαισθησία να κάνει μια σύσκεψη, από την οποία αναδείχτηκαν πολλά πράγματα και είχε κατάληξη στο ότι ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας είχε πρόβλημα και αντικαταστάθηκε.
«Το θέμα δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και το Δήμο Βόλου και στη διαβούλευση που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Ιατρικός Σύλλογος θα θέσει το θέμα της αέριας ρύπανσης ξανά», δήλωσε ο κ. Τσάμης.

«Να λαμβάνονται μέτρα»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επανέλαβε την άποψη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών της αέριας ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, με το Πανεπιστήμιο ως σύμβουλο, του οποίου οι μετρητές να είναι συνδεδεμένοι με το Π.Θ., τον Ιατρικό Σύλλογο κλπ. και να υπάρχει ενημέρωση για τη ρύπανση από τον πίνακα ενδείξεων του σιλό στο λιμάνι του Βόλου, για να παίρνουν μέτρα οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως πνευμονοπαθείς κλπ., που πρέπει να μένουν στα σπίτια τους.
«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε το «φάντασμα» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όταν δεν γνωρίζουμε το προφίλ του, διότι άλλες περιοχές έχουν μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη επιβάρυνση στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας», ανέφερε ο Ευθ. Τσάμης.
Ο κ. Τσάμης είχε ζητήσει από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ να εισηγηθεί να αλλάξει ο νόμος, που ορίζει τη λήψη μέτρων (περιορισμός κυκλοφορίας, εκ περιτροπής λειτουργία εργοστασίων κλπ.), αφού ξεπεραστούν τα όρια των 150 pm10 επί τρεις συνεχόμενες μέρες. Ο ίδιος είπε ότι τα όρια αυτά πρέπει να περιοριστούν και να λαμβάνονται μέτρα όταν υπάρχουν για μια ημέρα 130 pm10. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ο Δήμος Βόλου, διότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις όλων των φορέων όπως Λιμεναρχείο, Πυροσβεστική, Τροχαία κλπ.

Δύσκολη η μελέτη για καρκίνους
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μπήκε στη διαδικασία να διερευνήσει τη δυνατότητα ελέγχου για τους καρκίνους στην περιοχή μας, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ευθύμιος Τσάμης.
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι συμβαίνει στο Βόλο, συμβαίνει Πανελλαδικά και η περιοχή δεν φαίνεται να εξαιρείται από τον κανόνα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΜ. Όπως ανέφερε, οι γιατροί είχαν μπει στη διαδικασία συζήτησης να γίνουν μελέτες, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο, διότι δεν είναι μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση που πιθανόν προκαλούν καρκίνους, αλλά έχουν σχέση οι τροφές, ίσως η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων (αν και δεν έχει αποδειχτεί), καθώς και άλλοι παράγοντες. «Το πρόβλημα του καρκίνου είναι πολυπαραγοντικό και δεν έχουμε βρει τη λύση του, γιατί δεν ξέρουμε το κοινό σημείο που δημιουργεί τον καρκίνο», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν συμπεράσματα ακόμη και με μελέτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.