Μεγαλώνει η “λίστα θανάτου” από καρκίνους στη Μαγνησία

Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο των ασθενών, τα καταφέρνουν

Μεγαλώνει η λίστα θανάτων από καρκίνο στη Μαγνησία το τελευταίο διάστημα, με θλιβερή διαπίστωση ότι αυξάνονται τα κρούσματα στις νεώτερες ηλικίες, κάτι που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, που όμως δεν έχει επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα αίτια της ασθένειας στην περιοχή.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό θανάτου της 29χρονης Κατερίνας – Ίρις Κουλούμπαρδου, επιστήμονες και καρκινοπαθείς αναδεικνύουν το πρόβλημα και τονίζουν ότι η κατάσταση στη μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου βελτιώθηκε ευτυχώς με την άφιξη και δεύτερου γιατρού- ογκολόγου. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μιας που ουδέποτε έγινε σχετική μελέτη, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο από την επάρατη ασθένεια χάνουν τη ζωή τους αρκετοί, όπως και μικρότερης ηλικίας άτομα, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, χάρη στην εξέλιξη των φαρμάκων και θεραπειών, αλλά και της επιστήμης, καταφέρνουν και ξεπερνούν την ασθένεια.

Σε θεραπεία περίπου 200 άτομα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας Ελένη Φουστούκου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» τόνισε ότι στο Νοσοκομείο Βόλου 200 περίπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε θεραπεία και άλλοι 400 περίπου παρακολουθούνται από τους γιατρούς, ενώ η καλή φήμη της μονάδας έχει αποτέλεσμα να δέχεται ασθενείς και από άλλες περιοχές εκτός Μαγνησίας.
Θετικό είναι το γεγονός ότι, εκτός του ογκολόγου Γιώργου Ρήγα, τη μονάδα στελεχώνει και δεύτερος γιατρός, κάτι που έχει αποτέλεσμα την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ σημείωσε ακόμη ότι με τη βοήθεια χορηγών, εξοπλίζεται συνεχώς η μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι περισσότεροι ασθενείς ζουν και δραστηριοποιούνται, όπως και οι άλλοι άνθρωποι, καθώς «το ότι έχει κάποιος καρκίνο δεν σημαίνει ότι πεθαίνει»…

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Μαγνησίας κα Ελένη Φουστούκου
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Μαγνησίας κα Ελένη Φουστούκου

Οι γενεσιουργές αιτίες

Γιατροί που γνωρίζουν το αντικείμενο, παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τα κρούσματα, που υπολογίζονται σε αρκετά πάνω από 1000, καθώς πολλοί ασθενείς απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία ή ογκολογικά κέντρα Πανελλαδικά και επικεντρώνουν στις αιτίες που προκαλούν πιθανή αύξηση της θανατηφόρας νόσου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν το στρες, τι τρώμε, τι πίνουμε και τι αναπνέουμε. Όπως εξηγούν, η οικονομική κρίση συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, που επηρεάζουν τον οργανισμό και την υγεία, ενώ επιπτώσεις στον οργανισμό προκαλεί και το στρες.
Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου, που αντιμετωπίζει το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου είναι του μαστού, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, ωστόσο στις τάξεις των επιστημόνων, υπάρχει αισιοδοξία, αν και πρόκειται για μια δύσκολη στην αντιμετώπιση και ύπουλη νόσο, διότι τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.