Στον αέρα ο ΕΟΠΥΥ από τη στάση πληρωμών των Ασφαλιστικών Ταμείων

Τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, τονίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ από τη στάση πληρωμών των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Οκτώβριος 2016), οι συσσωρευμένες οφειλές των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 2,256 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ που εισπράχθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν αποδόθηκαν ποτέ στον Οργανισμό. Την ίδια στιγμή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή (νομοσχέδιο για την κοινωνική αλληλεγγύη), το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης προτίθενται να δημιουργήσουν επιτροπές για να υπολογίσουν το ύψος των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ και να εισηγηθούν οι επιτροπές τρόπους αποπληρωμής.
Ο όγκος των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένος και γνωστός, οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους αλλά και σε ασφαλισμένους είναι πάρα πολύ αυξημένες, ενώ οι δαπάνες περίθαλψης είναι όχι μόνο ανελαστικές αλλά και υψηλής προτεραιότητας.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απόγνωση από τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους (ιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ) ξεπερνούν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1,8 δις. ευρώ.
Σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, με τις πρακτικές που ακολουθούνται, οι επιχειρήσεις των παρόχων υγείας και οι λοιποί ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ στερούνται την αναγκαία ρευστότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, να κινδυνεύουν πολλές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα να ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, για το πως προτίθεται η Κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα της αποπληρωμής των ανωτέρω οφειλών, το οποίο διογκώνεται συνεχώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.