Αυτή είναι η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Σημαντικές εκπλήξεις επεφύλασσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να ηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν και η ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον Γιάννη Βαρουφάκη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, η τοποθέτηση ως αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Νάντιας Βαλαβάνη και του Δημήτρη Μάρδα αιφνιδίασαν.

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβουν οι αναπληρωτές υπουργοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κ. Βαλαβάνη θα τοποθετηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως αρμόδια για τον έλεγχο των δαπανών και ο κ. Μάρδας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των εσόδων και την εποπτεία του φορολογικού μηχανισμού.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και δεν έλαβε ενεργό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως θα έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ειδικά σε σχέση με τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα.

Υπερ-συντονιστικό ρόλο σε θέματα οικονομίας θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ποιος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος.

Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 131.000 σταυρούς).

Ποια είναι η Νάντια Βαλαβάνη
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι οικονομολόγος και συγγραφέας, εργάζεται από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μια δεκαετία έως και το 2005 διηύθυνε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κρήτη.

Εκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μάιου 2012, επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012 και εξελέγη εκ νέου στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ) από τα 18 της. Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.

Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη).

Το 2007 προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική). Εκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μάιου 2012, επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012 και εξελέγη εκ νέου στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μάρδας
Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.