Σε επίπεδο προθέσεων το αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση «γέφυρα»

Σε επίπεδο προθέσεων παραμένει το ελληνικό αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση «γέφυρα» των ελληνικών τραπεζών μέσω της προκαταβολής 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Την ύπαρξη σχετικού αιτήματος είχε αποκαλύψει προ ημερών η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.

Η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει υποβάλει κανένα σχετικό αίτημα είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, είτε στο Eurogroup.

Ομοίως, πληροφορίες από τις διοικήσεις συστημικών τραπεζών ξεκαθαρίζουν πως σχετικό αίτημα δεν έχει κατατεθεί ούτε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως ανακεφαλαιοποίηση «γέφυρα» είχε ισχύσει ξανά τον Απρίλιο του 2012, όταν οι ελληνικές τράπεζες στηρίχθηκαν τότε με ομόλογα του ESFSF. Αν και σήμερα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα σχετικά ομόλογα του ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» σήμερα Τετάρτη θα διεξαχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της αντιπροεδρίας της κυβερνήσεως και των θεσμών με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο πλαίσιο για την τραπεζική εξυγίανση (Οδηγία BRRD), αλλά και την κατάσταση με τα capital controls και τα «κόκκινα» δάνεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.