Δεσμεύσεις Γ. Σταθάκη για στήριξη των κατασκευαστικών επιχειρήσεων

Δεσμεύσεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αναζητούν διέξοδο σε αγορές εκτός Ελλάδας και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την παρουσίαση έκθεσης του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές.
Στην ομιλία του, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που θα επιτρέψουν στον κλάδο να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση των τελευταίων ετών, υιοθετώντας ένα νέο υπόδειγμα όπου κεντρική θέση θα έχουν η έμφαση στην ποιότητα των έργων, τη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κατασκευών, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτικά έργα εντός Ελλάδας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου (ΔΟΚ, κτηριοδομικός κανονισμός κλπ) αλλά και στα προβλήματα αρτιότητας στις μελέτες και ανεπάρκειας στις επιβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε ανοικτός στην επανεξέταση του συστήματος σχεδιασμού, όπου διαπιστώνονται πολλά προβλήματα, με την έμφαση να δίνεται στα μικρά και μεσαία έργα, καθώς και στην υιοθέτηση διαφανών διαδικασιών τιμολόγησης των έργων.
Ο κ. Σταθάκης, τέλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πρόνοια που απαιτείται για τη σχέση των έργων με το περιβάλλον, στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.