Κομισιόν: Πρόοδος, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ήταν ειλικρινείς και σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν διαφορές σε πολλά θέματα, όπως στο ασφαλιστικό, στο δημοσιονομικό, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα το ξέρουμε ούτε μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, μεθαύριο, Πέμπτη, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Για τις συντάξεις, ο αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφορές στο ποσοστό αναπλήρωσης και στα έτη διασφάλισης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, θέματα καθοριστικής σημασίας όπως είπε για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Για τα δημοσιονομικά επισήμανε ότι τα στοιχεία για το 2015 που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα πρέπει ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2016 και αυτό γίνεται τώρα. Άλλωστε, συνέχισε, στο προσχέδιο του 2016 υπήρχαν μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχε αποφασιστεί με συμφωνία των δύο πλευρών να εξειδικευθούν αργότερα και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.
Σχετικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες χώρες και πρέπει να κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να αναλάβει το ταμείο αρμοδιότητες για θέματα που σήμερα άπτονται της ευθύνης της κυβέρνησης, υπογράμμισε.
Για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις σε οργανισμούς τους δημόσιου τομέα προκάλεσαν απογοήτευση στους θεσμούς. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα υπουργεία δεν κατάλαβαν καλά τις δηλώσεις του Αυγούστου και του Ιουλίου και δεν είμαστε ικανοποιημένο ανέφερε.
Τέλος, σε σχέση με τη νευρικότητα που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είπε ότι δεν είναι ενδογενές πρόβλημα αλλά θα πρέπει να συνδεθεί με την κατάσταση που επικρατεί και διεθνές και αυτό οφείλεται περισσότερο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.