Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την χορήγηση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχισθεί αύριο Τρίτη, όποτε είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στις Βρυξέλλες σύσσωμη η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, ακολουθούμενη από στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Δεν αποκλείεται δε να μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να μετέχει ενεργά στην πολιτική διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Κυριακή πως το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή, αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά των δανειστών.

Βάσει της πρακτικής που έχει υιοθετηθεί, τα σημεία της διαπραγμάτευσης που «κλείνουν» και υπάρχει σύγκλιση, εντάσσονται αυτούσια στο υπό κατάρτιση προσχέδιο κειμένου συμφωνίας. Το εν λόγω κείμενο έχει αρχίσει μεν να δομείται, ωστόσο δεν εμπεριέχει τα πιο κρίσιμα κεφάλαια, ήτοι το δημοσιονομικό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, στα οποία αντιτίθενται οι δανειστές.

Σε γενικές γραμμές Έλληνες και διεθνείς διαπραγματευτές έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει εφεξής να αυξηθεί ο ΦΠΑ -που μάλλον θα διατηρηθεί με τρεις συντελεστές-, να αυξηθούν τα μέσα όρια συνταξιοδότησης και να επαναρυθμιστούν οι αγορές προϊόντων και εργασίας. Εκ παραλλήλου, τείνουν σε συμφωνίες επί ζητημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού τομέα, το τι μέλλει γενέσθαι με όσους δεν εντάχθηκαν στις 100 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και τις προϋποθέσεις γι’ αυτούς που εντάχθηκαν.

Συμφωνία φαίνεται επίσης να υπάρχει και ως προς άλλα δημοσιονομικά ζητήματα, αρχής γενομένης από το σχετικά περιορισμένο ύψος των υποχρεωτικών κρατικών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, κάτι που μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση κάποια περιθώρια άσκησης κοινωνικών πολιτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.