Με μικτά πρόσημα αποχαιρέτησαν τον Νοέμβριο οι ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που ασκήθηκαν από τον ενεργειακό κλάδο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,01% υποχώρησε κατά 0,01% στις 6.723 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,06% κατέγραψε άνοδο κατά 0,06% στις 9.981 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,18% έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 4.390 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,38% στις 346,17 μονάδες, περιορίζοντας στο 3,1% τα κέρδη του Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος διεύρυνε στο 9,5% τις απώλειες του 5ημέρου, μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της παραγωγής του. Η Statoil σημείωσε απώλειες 7,3% υποχωρώντας σε χαμηλά 15 μηνών, ενώ η Total έκλεισε στο -2,3%.

Επίσης, η Aurubis υποχώρησε κατά 3,2% καθώς η Goldman Sachs μείωσε τη σύστασή της σε neutral από buy, εξαιτίας της πτώσης της τιμής των μετάλλων.

Στον αντίποδα, οι αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν σημαντικά κέρδη, καθώς η μείωση της τιμής του πετρελαίου τις ευνοεί. η Lufthansa κέρδισε 3,7% καθώς αναβαθμίστηκε και από την UBS Group σε buy, ενώ η Air France-KLM σημείωσε κέρδη 6,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση στο 0,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, εγείροντας νέες ανησυχίες για τις προοπτικές του δείκτη την ώρα που οι τιμές ενέργειας μειώνονται σημαντικά.

Παράλληλα, κατά 0,9% μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη στη Γαλλία τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,2%.

Επίσης, αυξημένες κατά 1,9% ήταν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή τους κατά 1,7%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.