Με μικτά πρόσημα οι ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, στην οποία κυριάρχησαν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και η κατοχύρωση και επανεπένδυση κερδών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,90% ενισχύθηκε κατά 1% στις 6.248 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,17% κατέγραψε πτώση 0,16% στις 10.299 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,36% έκλεισε ανοδικά κατά 0,36% στις 4.675 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,28% στις 359,74 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 1%.

Η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας, εξαιτίας των εξελίξεων τόσο στην κινεζική οικονομία όσο και στην παγκόσμια. Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες, που θύμισαν μέρες του 2008, όταν και είχε κορυφωθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Από την Τετάρτη όμως ξεκίνησε ένα ηχηρό rebound, αυξάνοντας το εύρος της διακύμανσης των δεικτών έως και το 13%.

Αν και ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, ήταν αναμφισβήτητα μία από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων επτά ετών. Μετά την άνοδο της Τετάρτης και της Πέμπτης ο δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0,6%, περιορίζοντας στο 8,4% τις μηνιαίες απώλειες.

Στο ταμπλό, κέρδη που ξεπερνούν το 10% σημειώνει η Seadrill, παρά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου χρήσης υποχώρησαν κατά 37%, υποχρεώνοντας την εταιρία να καθυστερήσει την παράδοση έργων για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι αναλυτές ανέμεναν την πτώση των κερδών υψηλότερη.

Στο +4,3% βρέθηκε η Svenska Cellulosa, μετά την ανακοίνωση ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες της, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργικότητά της.

Στον αντίποδα, η Ingenico Group υποχώρησε κατά 7,9%, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα καταθέσει και η ίδια προσφορά εξαγοράς της Worldpay.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 104,2 μονάδες, από 104 μονάδες τον Ιούλιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 201. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει ο δείκτης στις 103,8 μονάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.