Στην Αθήνα έρχεται ο Ντάισελμπλουμ, επικοινωνία με Βαρουφάκη

Επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα) την Ελλάδα για να έχει εκ του σύνεγγυς επαφές με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη. Αν και δεν κατονόμασε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αρκέσθηκε να δηλώσει πως η συζήτηση μαζί του διήρκησε 15 λεπτά, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση για στενή συνεργασία.

Όπως είπε, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος για τη βούληση της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και για την επιθυμία να υπάρξει παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έγινε αναφορά σε ζητήματα όπως το χρέος και η δημοσιονομική πολιτική, καθώς ο Έλληνας αξιωματούχος δεν έχει καν τοποθετηθεί στη θέση του.

Πρέπει να σημειωθεί πως τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup μονοπώλησε το ελληνικό ζήτημα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαους Ρέγκλινγκ να δέχονται πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τις ελληνικές εκλογές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τα κόμματα που επικράτησαν στις εκλογές και συγκρότησαν κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευρωζώνη θα συνεργασθεί με αυτά με τον τρόπο που συνεργάστηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως το μέλλον της Ελλάδος είναι εντός της ευρωζώνης κα πως επιδίωξή του είναι να παραμείνει ακέραιος ο αριθμός των 19 κρατών μελών.

Ερωτηθείς για το πώς θα τετραγωνιστεί ο κύκλος όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν κάτι διαφορετικό από τους Γερμανούς ή Ολλανδούς ψηφοφόρους, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως δεν θεωρεί πως υφίσταται διαίρεση μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών προσέθεσε πως οι αγορές αντέδρασαν μετριοπαθώς σε αυτό. «Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν και δεν άλλαξαν εν μια νυκτί επειδή διεξήχθησαν εκλογές», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν το τέλος του Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως δεν το γνωρίζει. Αντίστοιχη απάντηση έδωσε και για εάν το θα γίνει αποδεκτό ελληνικό αίτημα για νέα παράταση, ενώ χαρακτήρισε «φήμες» τις πληροφορίες που μιλούν για εξάμηνη παράταση. «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα επιστρέψει η τρόικα τον επόμενο μήνα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε την στάση της κυβέρνησης», δήλωσε, και προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο χρόνος έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι αρκετός για να κλείσει η αξιολόγηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.