Τσουνάμι αντιδράσεων από τα σενάρια κατάργησης του ΦΠΑ 6,5%

Πλήθος αντιδράσεων σε επαγγελματικούς φορείς προκαλεί το ενδεχόμενο κατάργησης του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα, στα εμβόλια, στη διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, στα βιβλία, στις εφημερίδες, στις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Το θέμα εξετάστηκε στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα έχουν υπολογίσει πως η κατάταξη των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή θα αύξανε τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 526 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά δεν τολμούσε τις σχετικές αλλαγές, καθώς αναγνώριζε πως μια τέτοια αύξηση στους συντελεστές θα είχε πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Αφενός θα οδηγούσε σε ανατιμήσεις βασικών αγαθών σε μια περίοδο που το εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, αφετέρου θα επηρέαζε και τις πιστώσεις του προϋπολογισμού.

Πλέον από το πρωί της Παρασκευής -υπό το βάρος των εξελίξεων που σχετίζονται με την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα- το θέμα πήρε στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε και έλαβε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τόσο τα αιτήματα της τρόικας για τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική, όσο και τις προβολές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την εισοδηματική απόδοση των μέτρων.

Πληροφορίες του in.gr -το οποίο χθες ανέδειξε το ζήτημα- αναφέρουν πως το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες τουρισμού, σε φάρμακα, στις εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και στα εισιτήρια του θεάτρου. Σε δεύτερο πλάνο (προσκρούει στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ) βρίσκεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, κάτι που θα απέδιδε πρόσθετα έσοδα 347 εκατ. ευρώ.

Εξερχόμενος πριν λίγο του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ λέγοντας ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

ΣΕΤΕ: «Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας»
Παράγοντες του τουριστικού κλάδου αναφέρουν πως εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που φέρουν το συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων να αυξάνεται στο 9% ή 11% ή 13%, αυτό θα είναι «μια δυσάρεστη εξέλιξη με αρνητική ηχώ τόσο εντός όσο και εκτός χώρας».

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως μια ενδεχόμενη κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρέαζε αρνητικά την τουριστική κίνηση. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ενημερώσει σε «ανώτατο επίπεδο» την κυβέρνηση και με απόλυτη τεκμηρίωση για το πόσο επιβλαβής θα ήταν μια τέτοια αλλαγή.

«Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θα πρόκειται για οικονομική αυτοκτονία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι έρευνες του ΣΕΤΕ έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ τόσο μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατάργηση του ΦΠΑ 6,5% που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων από το 2015 και μετά.

Παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου δήλωσαν άγνοια για το ζήτημα, αποσαφηνίζοντας πως μια τέτοια αλλαγή θα ήταν ένα «παράδοξο», καθώς από τη μία η τρόικα ζητά η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για το 2015 και από την άλλη συνηγορεί σε μια αύξηση που οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 130 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος τόνισε πως ο ΦΠΑ επιβαρύνει το ΕΟΠΥΥ και την φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα έπρεπε καν να επιβάλλεται στο φάρμακο. «Εάν το κάνουν αυτό οι ‘τύποι’ είναι εγκληματίες» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα επέλθουν τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα δημόσια ταμεία. «Τα παίρνουν από τη μια τσέπη για να τα βάλουν στην άλλη» πρόσθεσε.

Θανάσης Κουκάκης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.