Φ. Καραβίας: Εφικτή η λύση για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι περίπου 20 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα από την έναρξη της κρίσης το Δεκέμβριο με διάφορους τρόπους.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «είναι σημαντικό ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είδαμε να σταθεροποιούνται οι καταθέσεις. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη με θετικό πρόσημο, με αύξηση των εισροών καταθέσεων, από τις αρχές Δεκεμβρίου και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εβδομάδες θετικών εισροών».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι παραμένουν ακόμη προκλήσεις και κανείς δεν θέλει να τις υποτιμήσει. «Η τάση] λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία. Ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος. Επομένως, όσο ταχύτερα υπάρξουν εξελίξεις τόσο το καλύτερο για το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία συνολικά» είπε ο κ. Καραβίας.

Για τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου τόνισε ότι «η ΕΚΤ μας ζήτησε να μην αυξήσουμε την έκθεσή μας σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Επομένως, μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Αυτό που αναμένω να συμβεί στην επόμενη και στις προσεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων είναι η αναχρηματοδότηση της τρέχουσας έκθεσής μας αλλά όχι η αύξησή της, εκτός εάν υπάρξει διαφορετική ενημέρωση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς δανειστές μας [για το θέμα της κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών] στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Αντιλαμβάνομαι πως είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης για το θέμα αυτό σύντομα. Είναι πράγματι μια εκκρεμότητα, όλοι το γνωρίζουν και είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.