FT: Η ανάκαμψη της Ελλάδας περνά από την τραπεζική μεταρρύθμιση

Τη θέση ότι απαιτείται εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με χρήματα του ιδιωτικού τομέα για να σπάσει ο «τοξικός εναγκαλισμός» μεταξύ τραπεζών και ελληνικής κυβέρνησης και ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας περνά μέσω της τραπεζικής μεταρρύθμιση, εκφράζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, αν δεν υπάρξει επαρκές ιδιωτικό κεφαλαίο, το εργαλείο του «bail-in» (κούρεμα) που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί.

«Αυτό θα σήμαινε, τουλάχιστον, το bail-in στα ανασφάλιστα χρέη, και, ενδεχομένως, στα ανώτερα ακάλυπτα ομόλογα και τις ανασφάλιστες καταθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει πως «οι ανασφάλιστες καταθέσεις περιλαμβάνουν το κεφάλαιο κίνησης των ήδη τελούμενων υπό πολιορκία επιχειρήσεων».

Οι Financial Times σημειώνουν πως θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων – μετόχων, πιστωτών και καταθετών – οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν χωρίς να υπάρξει κούρεμα.

Κατά την συντάκτρια του άρθρου πιθανή είναι η συγχώνευση ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, οι εξαγορές τους από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αύξηση της συμμετοχής επενδυτικών Funds (private equity) στο μετοχικό κεφαλίσιο των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ώστε ο δανεισμός και οι επενδύσεις να επανέλθουν και οι καταθέσεις να επιστρέψουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.