Κατώτατος μισθός και απολύσεις στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Υπό τη σκιά των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μείωση του κατώτατου μισθού και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ανοίγει ο διάλογος για τις ανατροπές στα εργασιακά, με την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η επαναφορά του λοκάουτ, του πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο και αποτελεί βασικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα:

Στις 13 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Κατρούγκαλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρoγνωμόνων για τα εργασιακά θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αποτελεί θέση της ελληνικής κυβέρνησης» και ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το κοινό ανακοινωθέν των κοινωνικών εταίρων».

Στο πόρισμα καταγράφονται 12 συστάσεις για συλλογικές συμβάσεις, ορισμό κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις, διαιτησία και μετενέργεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.