Μικρή πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Βήματα προόδου σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών ως προς το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών υπερχρεωμένων εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η συμφωνία επί της αρχής με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παραμένει, ωστόσο ακόμη υπάρχουν εκκρεμμότητες ως προς το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό, είπε ο Γ.Σταθάκης μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο. Μίλησε μάλιστα για κατηγοριοποίηση σε τρεις κατηγορίες βάσει τζίρου, ενώ ανοιχτό παραμένει και ποιοι φόροι και πώς θα κουρεύονται.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και εντός 10-12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή email σε ανώτατο επίπεδο, με τις νέες προτάσεις.

«Συμφωνήσαμε στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο απομένουν ακόμη 3-4 περιοχές στις οποίες χρειάζεται τεχνική δουλειά» είπε ο Γ.Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως είπε ο υπουργός, μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμμότητα είναι το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό. Συμπλήρωσε πάντως πως θα υπάρχει κατηγοριοποίηση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση.

Μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι και το ποιοι φόροι και πώς θα «κουρεύονται», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξαιρείται ο ΦΠΑ, πρόσθεσε.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πώς θα γίνεται η υπαγωγή των μικρών εταιρειών, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο, αλλά αυτοματοποιημένο σύστημα υποδοχής των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα προβλέπεται και φυσική παρουσία, δηλαδή παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.

Ερωτηθείς για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, διευκρίνισε ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια, μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, από την ώρα που θα γίνει δεκτή η νόμιμη αίτηση, μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.