Στο Βερολίνο κρίνονται τα πάντα: Αξιολόγηση, μέτρα και…εκλογές

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η δεύτερη αξιολόγηση

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η δεύτερη αξιολόγηση. Ενώ όλα έδειχναν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα κρινόταν η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, χθες βράδυ έγινε η μεγάλη ανατροπή.Παρά τον καταιγισμό πληροφοριών και το όργιο φημών, που εκπορεύονται από Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα έχει αποφασιστική σημασία. Θα είναι μια τυπική συνάντηση που θα αφήσει όλα τα μείζονα ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Ραντεβού στο Βερολίνο
Όλα θα κριθούν στο Βερολίνο, στις διαδοχικές συναντήσεις της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνγκερ. Και μπορεί η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη, όμως, πλέον αποκτά άλλη σημασία καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από στέλεχος του Μαξίμου, θα κρίνει την πορεία του «ελληνικού ζητήματος». Γι’ αυτό άλλωστε προστίθεται στη σύνθεση και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Πρόκειται, δηλαδή, για συνάντηση στο πλέον υψηλό πολιτικό επίπεδο η οποία μάλιστα βρίσκεται έξω από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, του Eurogroup και του ΔΝΤ.

Τα εκκρεμή ζητήματα
Παρά το ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία, η μεγάλη ανελαστικότητα του ΔΝΤ εμποδίζει την κάλυψη του κενού που έχει απομείνει -επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή, περίπου 3,6 δισ. ευρώ, και, μάλιστα, από πριν νομοθετημένα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (κυρίως η γερμανική) για λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εντούτοις, το Ταμείο προβάλλει δύο αξιώσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν:
– Θέλει μεγάλο κούρεμα του χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Κάτι τέτοιο, όμως, οι Ευρωπαίοι ούτε θέλουν να το ακούσουν εν μέσω προεκλογικών περιόδων.
– Θέλει τη λήψη μέτρων 3,6 δισ., στηριζόμενο σε εκτιμήσεις που διαψεύδονται από τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν συμπίπτουν με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, κόντρα σε όσα λέει το ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη τη μεγάλη υποχώρηση να αποδεχτεί την προκαταβολική ψήφιση μέτρων για τα χρόνια μετά το 2018. Για λόγους, όμως, ουσίας αλλά και πολιτικού συμβολισμού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί το συνόλο του ποσού. Το ΔΝΤ, μας είπαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να κάνει ένα σκόντο, ειδικά σε ό,τι φορά τις συντάξεις. Επιπλέον, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε το κούρεμα του χρέους να παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, με την ταυτόχρονη διασφάλιση ότι όντως θα γίνει.
Κέρδη και ζημιές
Για την κυβέρνηση είναι κέρδος ότι το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Είναι επίσης κέρδος το ότι στην τελική διαπραγμάτευση δεν θα παρίστανται ούτε ο Σόιμπλε ούτε ο Τόμσεν. Από την άλλη είναι λυπηρό ότι μια τόσο κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα γίνεται χωρίς έλληνα εκπρόσωπο. Και όπως δήλωσε στο CNN Greece στέλεχος της κυβέρνησης “φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα”…

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.