Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, οι επενδυτές προσβλέπουν σε μία «πολιτική συμφωνία», η οποία θα προλειάνει την επιστροφή των θεσμών και θα θέσει τις βάσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,64% στις 643,56 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,61% στις 1.727,78 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,70 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,02% στις 591,50 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+3,10% σημειώνει κέρδη κατά 2,21%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,98% κατά 2,84%, η Eurobank κατά 2,83%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,69% κατά 0,56% και η Attica Bank ΑΤΤ+2,44% κατά 4,88%.
Στο ταμπλό, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύεται άνω του 2% ενώ στο 1,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Lamda Development ΛΑΜΔΑ+1,82% και Σαράντης Γρ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει κατά 1,72% και της MΕΚΤΑ κατά 1,02%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3 μονάδα βάσης στο 7,780%, ενώ του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 16 μονάδες βάσης στο 10,071%.
Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο σημερινό Eurogroup, ευελπιστώντας σε μία συμφωνία επί της αρχής για τις βασικές παραμέτρους της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ κανένας δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί μία αίσια έκβαση. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης διαμηνύουν τις τελευταίες μέρες ότι για να «ξεκλειδώσει» η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί στην υιοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Εκτός του Eurogroup, οι επενδυτές εστιάζουν και στις εταιρικές εξελίξεις. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+2,04% με αυξημένες προσδοκίες για διανομή μερίσματος. Την Τετάρτη παράλληλα, ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με τα επίσημα αποτελέσματα να ανακοινώνονται την Παρασκευή.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εκτός από την έγκριση του μερίσματος, θα αναγνωσθεί και η καθιερωμένη έκθεση του διοικητή για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017. Επίσης, η Παρασκευή είναι η τελευταία ημερομηνία για την εξάσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Forthnet ΦΟΡΘ από τη Vodafone.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.