Το βράδυ της Παρασκευής τα αποτελέσματα των stress tests

Στις 11 το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τα αποτελέσματα των stress tests 51 τραπεζών της Ε.Ε..

Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης. Oι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ..

H άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της. Στόχος είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο. Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση, καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν έναν, αλλά όχι τον μοναδικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη. Το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων θα καθορισθεί αργότερα στο έτος με αποφάσεις στο πλαίσιο της εποπτικής διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).

To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα: α) Μία απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, β) αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών, γ) αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους – του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα – εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης και δ) πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.

Σε σύγκριση με την άσκηση αντοχής του 2014, το φετινό δυσμενές σενάριο είναι πιο αυστηρό, καθώς περιέχει περισσότερα συντηρητικά στοιχεία, σημειώνει η ΕΚΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.