WSJ: Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ευρωζώνη, που δεν διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή οικονομία» υποστηρίζει, με άρθρο του στη Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον, επικαλούμενος στοιχεία «που δείχνουν την ανάκαμψη ακόμη και προβληματικών χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ή ακόμη της Γαλλίας και της Ιταλίας».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «από το 2010 έως το 2012 υπήρχε ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες προβληματικές χώρες, ο οποίος είχε οδηγήσει την Ευρώπη στην παροχή δύο διαδοχικών δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε πίεση των αγορών προς την ευρωζώνη για να υποχωρήσει στις ελληνικές απαιτήσεις».

Επίσης, διατυπώνει την άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί γεγονός ότι η ακροσφαλής ελληνική διπλωματία δεν έβλαψε μέχρι τώρα παρά μόνο τους Έλληνες πολίτες, και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί η πιο καθοριστική πολιτική πραγματικότητα που αναδεικνύεται από την τρέχουσα κρίση».

Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια αμερικανική εφημερίδα γίνεται αναφορά σε «ενδεχόμενες δυσκολίες αποπληρωμής των χρεών προς ΔΝΤ και ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Associated Press ότι για την αποπληρωμή των χρεών προς την ΕΚΤ θα χρειαστεί συζήτηση με τους δανειστές» και ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε ότι δε θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια αν οι όροι δεν εκπληρωθούν».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται η ανάλυση του Reuters, στην οποία υποστηρίζεται ότι «μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.