Deutsche Bank: Μνήμες από τη Lehman ξύπνησε η έξοδος μεγάλων hedge funds

Μνήμες από την εποχή της Lehman Brothers ξύπνησαν οι πληροφορίες που θέλουν μεγάλα hedge funds να αποσύρουν collaterals και να περιορίζουν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank. Κάπως έτσι είχε αρχίσει η τραγωδία της Lehman πριν από οχτώ χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε παραλληλισμούς.
Οι ειδικοί, ωστόσο, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και πως ο γερμανικός κολοσσός έχει ουσιαστικά πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού μοντέλου και όχι πρόβλημα άμεσης χρηματοδότησης. Φαίνεται άλλωστε να είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές για ένα «προσιτό» πρόστιμο λίγο πάνω από τα 5 δισ. δολ. Αυτό που όλοι περιμένουν να δουν είναι εάν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη ή θα λάβει κάποιου είδους δεκανίκι από το κράτος ή την Ε.Ε. Προς το παρόν το δεύτερο σενάριο διαψεύδεται.
Χθες εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι η γερμανική τράπεζα πρέπει να στηριχθεί στα δικά της πόδια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, από την πλευρά του έκανε λόγο για επίθεση κερδοσκόπων και επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζομένους, την ώρα που η μετοχή θύμιζε ασανσέρ.
Σε εσωτερική επιστολή του προς τους περίπου 100.000 υπαλλήλους της τράπεζας ανά τον κόσμο, ο Τζον Κράιαν αναφέρθηκε στις πληροφορίες για την απόσυρση ορισμένων hedge funds, έκανε λόγο για «αβάσιμες ανησυχίες» και ζήτησε από όλους να δουν «τη μεγάλη εικόνα», η οποία είναι ότι η Deutsche Bank διαθέτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια πελάτες ανά τον κόσμο και αποθέματα άνω των 215 δισ. ευρώ. Απέδωσε δε τη διαρροή φημολογίας και σεναρίων τρόμου σε «ορισμένες δυνάμεις στην αγορά», που θέλουν να πλήξουν την εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών στην τράπεζα και κατέληξε: «Είμαστε και θα παραμείνουμε η ισχυρή Deutsche Bank».
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης ότι ένα μεγάλο hedge fund της Ασίας είχε αποσύρει collaterals ύψους περίπου 50 εκατ. δολ. τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ κάτι αντίστοιχο φέρεται να έχει γίνει και σε άλλες περιοχές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Η Lehman Brothers είχε καταρρεύσει, καθώς ξέμεινε από ρευστό και ρευστοποιήσιμο ενεργητικό, όταν πελάτες και εταίροι της άρχισαν να τρέχουν προς την πόρτα της εξόδου. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ωστόσο ήταν πολύ πιο εξαρτημένη για τη χρηματοδότησή της από την αγορά repo και τα hedge funds από ό,τι είναι η κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας.
Η Deutsche Bank διαθέτει δε πολύ ισχυρότερη ρευστότητα, η οποία αγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 12% του ενεργητικού της. Συνολικά στον ισολογισμό των 992 δισ. ευρώ, η συμβολή των hedge funds είναι μόλις 33 δισ. ευρώ. Έναν μήνα πριν από την κατάρρευσή της η Lehman είχε αντιθέτως ρευστότητα μόλις 45 δισ. δολαρίων.
Η μετοχή είχε έντονες διακυμάνσεις. Αρχικά έκανε νέα βουτιά έως και 8,6%, υποχωρώντας κάτω από τα 10 ευρώ, για να παρουσιάσει νωρίς το απόγευμα δυναμική ανάκαμψη και να βρεθεί έως και το +7%.

Προβλέψεις για μικρότερη ποινή
Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της τράπεζας να αντεπεξέλθει στο πρόστιμο των αμερικανικών αρχών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά 14 δισ. δολ. για να κλείσει υπόθεση πώλησης τοξικών χρεογράφων, αλλά το τελικό ποσό θα είναι προϊόν διαπραγματεύσεων. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό τελικά θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα κοντά στα 4 έως 8 δισ. δολ. – επίπεδα που και πάλι είναι υψηλότερα των 2,5 -3,5 δισ. δολ., που υπολόγιζε αρχικά η αγορά. Οι τελευταίες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκαναν λόγο για πρόστιμο 5,4 δισ. δολ., το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.