«Να σας πω τι εννοούσα» λέει ο Τραμπ για την φανταστική επίθεση στη Σουηδία

Υπό την σκιά των σοβαρότατων αμφιβολιών για το πώς ενημέρωνεται ο αμερικανός πρόεδρος, αφού υπόνησε ότι κάποια επίθεση ή κάποιο άλλο αιματηρό περιστατικό «έγινε στη Σουηδία την Παρασκευή το βράδυ», ο Τραμπ προσπάθησε να… δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε.

Η δικαιολογία που έφερε ο Τραμπ βρίσκεται στα όρια του πιστευτού (για τους υποστηρικτές του πάντως, φτάνει και περισσεύει) αλλά σε κάθε περίπτωση η σουηδική πρεσβεία στις ΗΠΑ δηλώνει, ευγενικά, «διαθέσιμη» να ενημερώνει τον πρόεδρο.

Το Σάββατο, ο Τραμπ είχε προσπαθήσει ξανά να αιτιολογήσει την απόπειρα για μπλόκο σε συγκεκριμένες ομάδες ξένων υπηκόων με το επιχείρημα πως αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας και είναι επικίνδυνοι για επιθέσεις (σε εκείνο το μοτίβο κινείτο προ εβδομάδων και η αναφορά της Κέλι Αν Κόνγουεϊ για την «σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν», επίσης ανύπαρκτο περιστατικό).

Ως παράδειγμα, ο Τραμπ είχε πει το Σάββατο «δείτε τι έγινε χθες το βράδυ στη Σουηδία». Οι Σουηδοί απόρησαν, γιατί δεν είχαν πέσει στην αντίληψή τους τίποτα -ούτε επίθεση ούτε κάποιο βίαιο έγκλημα με δράστη μετανάστη, όπως πέραν πάσης αμφιβολίας υπονοούσε ο Τραμπ.

Μετά την κατακραυγή, ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις στο Twitter: «Η δήλωσή μου σχετικά με το τι συμβαίνει στη Σουηδία αναφερόταν σε θέμα που μεταδόθηκε από το Fox News και αφορούσε τους μετανάστες και την εγκληματικότητα στη Σουηδία».

Δηλαδή, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μιλούσε γενικά για «αύξηση της εγκληματικότητας» στη Σουηδία. Μπορεί η Σουηδία να μην είναι παράδεισος επί Γης, αλλά ακόμη και αυτό ελέγχεται: Τα στοιχεία της επίσημης σουηδικής υπηρεσίας για την εγκληματικότητα δείχνουν μείωση στις περισσότερες κατηγορίες εγκλημάτων -με φαινομενική εξαίρεση, που στατιστικά μπορεί να είναι παραπλανητική, τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης, και αυτό ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί νομικά ο ορισμός του βιασμού (οπότε οι καταγγελίες είναι αριθμητικά περισσότερες).

Σαφέστατα, δεν έχει νόημα να λέει κανείς ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε «συγκεκριμένα τη νύχτα της Παρασκευής».

Οι υποστηρικτές του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την εξήγησή του, προχωρώντας στην αντεπίθεση και… διαρρηγνύοντας τα (διαδικτυακά) ιμάτιά τους για τα ΜΜΕ που «θάβουν» την αύξηση της εγκληματικότητας στη Σουηδία.

Το σημαντικότερο της υπόθεσης αναδεικνεύει η αντίδραση της σουηδικής πρεσβείας στις ΗΠΑ: «Αδημονούμε να ενημερώσουμε την αμερικανική κυβέρνηση για την σουηδική μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ενσωμάτωσης». Το πρόβλημα που, πολύ «ευγενικά» έθιξε η πρεσβεία, είναι (πέραν όλων των άλλων) ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να επιλέγει να ενημερώνεται ο αμερικανός πρόεδρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.