OHE: Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το Χαλέπι

Μειώνονται οι προσδοκίες για συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για το Χαλέπι, έπειτα από τα σχόλια του συμβούλου του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα είπε την Πέμπτη ότι οι δύο χώρες έχουν «διαμετρικά αντίθετες» απόψεις για τη Συρία.

Την ελπίδα -αλλά όχι τη βεβαιότητα- για συμφωνία είχε εκφράσει νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ η Ρωσία είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συνεννόηση».

Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν την Τετάρτη και θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη, με την ελπίδα να καταλήξουν σε συμφωνία, την ώρα που η κυβέρνηση Άσαντ απορρίπτει κατάπαυση του πυρός.

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, Γιαν Έγκελαντ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Είπε ότι πέντε μήνες διαπραγματεύσεων είχαν αποτύχει και είχαν καταλήξει σε μηδενικό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία εάν θα συμφωνήσουν στην εκκένωση του τομέα του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό πολιορκία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 200.000 πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκονται 8.000 μαχητές.

Ο Έγκελαντ είπε ότι η Ρωσία δεν υπόσχεται πλέον κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι και τόνισε ότι η πρόταση για ανθρωπιστικές διόδους δεν έχει καμία αξία εάν δεν συνοδεύεται από κατάπαυση του πυρός.

Απομακρύνονται άμαχοι από την πόλη

Περίπου 150 άμαχοι, στην πλειονότητά τους ανάπηροι ή ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ένα νοσοκομείο στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, στην πρώτη μεγάλη απομάκρυνση αμάχων από το ανατολικό τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

«Οι ασθενείς αυτοί και οι άμαχοι είχαν παγιδευτεί στην περιοχή επί ημέρες εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων και επειδή η γραμμή του μετώπου πλησίαζε ολοένα και περισσότερο», εξήγησε η Μάριαν Γκάσερ από την Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αλ Σάφαα στην Παλιά Πόλη, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους αντάρτες, 118 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία του δυτικού Χαλεπιού και 30 άνθρωποι σε καταφύγια, επίσης στο δυτικό τμήμα της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού σε ανακοίνωσή της.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης διεξήχθη από κοινού από τη Επιτροπή και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.