Πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, το οποίο, μολονότι ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τους Ρεπουμπλικανούς, ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο σε διάφορα σχέδιά του.

Όπως και οι προκάτοχοί του, ο κ. Τραμπ θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο στις 21:00 τοπική ώρα (04:00 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) από το ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα παρευρίσκονται επίσης οι γερουσιαστές, οι υπουργοί, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης», όμως ο στόχος της θα είναι παρόμοιος. Ο κ. Τραμπ θα εκμεταλλευτεί την ομιλία, η οποία θα μεταδοθεί την ώρα της μεγαλύτερης θεαματικότητας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, για να παρουσιάσει το πολιτικό και νομοθετικό έργο που σκοπεύει να επιτελέσει η κυβέρνησή του την επόμενη χρονιά, να δικαιολογήσει την προτεραιότητα που έδωσε στις αμυντικές δαπάνες και να προωθήσει τις κοινωνικές και οικονομικές του μεταρρυθμίσεις.

Όμως στον ορίζοντα διαφαίνονται διαφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας. Στις περιφέρειές τους, οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, που ανησυχούν με τις ανακοινώσεις περί κατάργησης του συστήματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης που είχε νομοθετήσει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, γνωστού και ως Obamacare.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δεσμευθεί να καταργήσουν το Obamacare, που επέτρεψε σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλεια, όμως δεν έχουν διευκρινίσει με τι θα το αντικαταστήσουν.

Διχασμός επικρατεί μεταξύ των πιο φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών που επιθυμούν περιορισμό της κρατικής παρεμβατικότητας και των πραγματιστών που διστάζουν να καταργήσουν ένα σύστημα το οποίο – παρά τα προβλήματά του – έχει βοηθήσει εκατομμύρια ψηφοφόρους τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ενισχύσει κατά 9% τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας και να περιορίσει τον προϋπολογισμό άλλων υπουργείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.