Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 2,7 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς ετησίως

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο, δηλαδή στο 18% όλων των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία.
Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα του 2010, επικεντρώθηκε στην επίδραση των σωματιδίων PM2.5, δηλαδή μικροσκοπικών σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.
Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων ντίζελ, της καύσης βιομάζας για τη θέρμανση, καθώς και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
«Η μελέτη αυτή τονίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους που αναπνέουν άμεσα τον αέρα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά ένα μωρό στη μήτρα της μητέρας του», δήλωσε ο Κρις Μάλεϊ του Πανεπιστημίου του Γιορκ, επικεφαλής της έρευνας.
«Οι πρόωροι τοκετοί συνδέονται με την έκθεση σε αυτή τη ρύπανση και οδηγούν τόσο σε βρεφική θνησιμότητα, όσο και σε δια βίου προβλήματα υγείας για τους επιζώντες», πρόσθεσε.
Η μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια PM2.5 που σχετίζονται με πρόωρων γεννήσεων ήταν από τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία, η οποία μαζί συνεισέφεραν περίπου το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου.
Η πλειοψηφία των πρόωρων τοκετών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στη νότια και ανατολική Ασία, σύμφωνα με την έρευνα. Συγκεκριμένα, μόνο στην Ινδία συμβαίνουν περίπου 1 εκατομμύριο πρόωροι τοκετοί, και στην Κίνα άλλοι 500.000.
Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα και σχεδόν 1 εκατομμύριο από αυτά πεθαίνουν από επιπλοκές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.