Η Γερμανία πρέπει να μειώσει κατά 50% την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα

Η Γερμανία πρέπει να μειώσει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030 ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους εκπομπών που έχει θέσει, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Με τις σημερινές τάσεις εκτιμάται πως η περικοπή θα είναι περίπου 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2014. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει όλους τους σταθμούς άνθρακα που κατασκευάστηκαν πριν το 1990 ώστε να καλυφθούν οι κλιματικοί στόχοι, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, σε επίσκεψή του σε σταθμό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια και ότι η επίκληση του Κόμματος των Πρασίνων για την εξάλειψη της καύσης άνθρακα μέχρι το 2025 ήταν «εντελώς απατηλή».
Εξάλλου, προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας αυξήθηκαν ελαφρά για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016, κατά 0,9%.
Ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μειώθηκε, το ίδιο συνέβη και στην αιολική και ηλιακή παραγωγή, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί το κενό από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι συνολικές εκπομπές του τομέα της ενέργειας έπεσαν, με τις αυξήσεις να προέρχονται από τη βιομηχανία, τη θέρμανση και τις μεταφορές, δείχνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί καθήκον όλων των τομέων.
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν πάλι στο προσκήνιο την πολιτική του Βερολίνου περί σταδιακής κατάργησης της ατομικής ενέργειας, η οποία δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.