Ινδία: Στροφή προς το φυσικό αέριο

Η ινδική κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη μετάβαση της οικονομίας στο φυσικό αέριο, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή και δημιουργώντας νέες υποδομές για την υποστήριξή της, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου την περασμένη Δευτέρα.
«Το φυσικό αέριο είναι η επόμενη γενιά των ορυκτών καυσίμων, είναι φθηνότερη και λιγότερο ρυπογόνος» δήλωσε ο Μόντι στην ομιλία του.
«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου, δημιουργώντας παράλληλα υποδομές εισαγωγής, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση», πρόσθεσε.
Η ασιατική χώρα προωθεί επιθετικά επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, κατασκευάζοντας μάλιστα πρόσφατα σε χρόνο ρεκόρ, το μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Ο σταθμός, που κατασκευάστηκε στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, θα παράγει 648 μεγαβάτ, σχεδόν 100 παραπάνω από τον σταθμό στην Καλιφόρνια που κατείχε το ρεκόρ μέχρι τώρα.
Η Ινδία θα είναι σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακής ενέργειας, αλλά η εξάρτησή της από τον άνθρακα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παράγει από άνθρακα μόνο το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από το 2030, αλλά αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 80%. Επιπλέον, η παραγωγή άνθρακα της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.
Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για να ανακουφίσει τις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι πολύ συχνά υπερδιπλάσια των επιπέδων ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.