«Ευκαιρίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Μαγνησία»

Ετήσια εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το «Κοινόν των Μαγνήτων», το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διοργανώνει την ετήσια κεντρική εκδήλωση του την Τετάρτη, 3 Αυγούστου και ώρα 20:30, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Η φετινή εκδήλωση έχει ως θεματική ενότητα τις «Ευκαιρίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Μαγνησία: Διδάγματα από τη Διεθνή Εμπειρία» με ομιλητές δύο διακεκριμένα μέλη του σωματείου, τους κ.κ. Αχιλλέα Αδαμαντιάδη και Γιώργο Πετρόχειλο, που δίδαξαν σε πανεπιστήμια της Αμερικής και Αγγλίας και διέπρεψαν επαγγελματικά στο εξωτερικό.

Ο Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, ομότιμος καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας και ενεργειακής πολιτικής στο πανεπιστήμιο George Washington της αμερικανικής πρωτεύουσας και πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα αναπτύξει το θέμα “Αειφόρος ανάπτυξη για τη Μαγνησία :ενέργεια, περιβάλλον και ύδωρ”.

Ο Γιώργος Πετρόχειλος , ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Coventry της Αγγλίας, θα αναπτύξει το θέμα “Μερικές σκέψεις για οικονομική ανάπτυξη: δυνητικές εφαρμογές στη Μαγνησία”. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος, οι δυο ομιλητές θα καταθέσουν τις δικές τους τεκμηριωμένες απόψεις για τις ευκαιρίες και δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μαγνησίας, με αφετηρία τη διεθνή πρακτική και την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν στο εξωτερικό. Επιδίωξη τους είναι να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο για μία βιώσιμη ανάπτυξη με προτάσεις για αναπτυξιακές δράσεις αντλώντας πολύτιμα διδάγματα από τη διεθνή εμπειρία, που μπορούν να φανούν χρήσιμα στη τοπική κοινωνία. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.

Από το Κοινόν των Μαγνήτων θα απονεμηθεί επίσης βραβείο σε αριστούχο μαθητή της Μαγνησίας, που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό προσφέρει για τέταρτο συνεχές έτος το μέλος του σωματείου κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα ολοκληρωθεί με μουσικό σύνολο που αποτελείται από την Αντιγόνη Μαβίδη, σοπράνο και τους μουσικούς καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Άντζελα Μπατίστα (βιολί) και Γιώργο Σκίμπα (βιόλα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ «Το Κοινόν των Μαγνήτων»

To «Κοινόν των Μαγνήτων» είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.

Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του, το «Κοινόν των Μαγνήτων» αναπτύσσει συντονισμένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης στη Μαγνησία ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες για το σωματείο στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com

Δρ. Αχιλλέας Γ. Αδαμαντιάδης

2016 ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ ΦΩΤΟ AchillesΟ Αχιλλέας Γ. Αδαμαντιάδης γεννήθηκε στο Βόλο το 1934. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έλαβε το Δίπλωμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου το 1957. Το 1960 υπηρέτησε για ένα περίπου χρόνο στη ΔΕΗ, στον ατμο-ηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαϊδος. Με υποτροφία Fulbright, το 1960, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και το 1966 απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα απ’ το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ). Διορίστηκε Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβας. Από το 1971 ώς το 1976 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Παν/μιο Πατρών. Παραιτήθη όμως και επανήλθε στην Αμερική όπου ασχολήθηκε με διδασκαλία και έρευνα εστιασμένη σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και προγραμματισμού ενεργειακών έργων. Επί μία δεκαετία διετέλεσε μέλος του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτρικής Ενέργειας (EPRI) που συστήθηκε ως συλλογικό ερευνητικό όργανο των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ (Ουάσιγκτον και Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας). Παράλληλα, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Stanford και George Washington University.

Από το 1986 ως το 1997, διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Τράπεζας στη οργάνωση ενεργειακών έργων και τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εργάστηκε σε ενεργειακά έργα της Βραζιλίας, Ινδιών, Πακιστάν, Ιορδανίας και χωρών της Αφρικής. Αργότερα, εργάστηκε εντατικά σε όλες σχεδόν τις χώρες τής πρώην Σοβιετικής Ένωσης με την οργάνωση και υλοποίηση πολλών πρωτοποριακών ενεργειακών έργων. Τα τελευταία χρόνια είναι σύμβουλος ενέργειας και περιβάλλοντος στη Διεθνή Τράπεζα και διδάσκει ετήσια ένα σύντομο μάθημα Περιβαλλοντικής Μεθοδολογίας και Πολιτικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ξάνθη.

Δημοσίευσε, ως συγγραφέας ή συσσυγγραφέας, πέντε τεχνικά βιβλία και πληθώρα τεχνικών άρθρων και μελετών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, νέων τύπων αντιδραστήρων, ενεργειακών συστημάτων, ερευνητικής μεθοδολογίας, και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεών του συγκαταλέγεται το βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας το 1951, η υποτροφία Fulbright το 1960, και το βραβείο του καλύτερου τεχνικού βιβλίου της χρονιάς (A Guide to Nuclear Power Technology, Wiley and Sons, Νέα Υόρκη, 1984) από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών.

Ο Αδαμαντιάδης ομιλεί αρκετές ξένες γλώσσες. Εξακολουθεί και σήμερα να =είναι δραστήριος επιστημονικά σε παγκόσμια κλίμακα. Η σημερινή ομιλητική, διδακτική, και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική.

Γιώργος Α. Πετρόχειλος BSc, MA, PhD

2016 ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣO Γιώργος Α. Πετρόχειλος γεννήθηκε το 1937 και μεγάλωσε στο Βόλο, όπου τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και μετά την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε ως βοηθός ερευνών στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Με υποτροφία του Αχιλλοπουλείου Κληροδοτήματος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο UniversityCollegeLondon, Αγγλία αποκτώντας MasterinEconomics. Μετέπειτα έκανε διδακτορική διατριβή στο UniversityofBirmingham, Αγγλία.

Δίδαξε οικονομικά στο CoventryUniversity, Αγγλία και ως επισκέπτης καθηγητής στο UniversityofBirmingham, Aγγλία, Ammattikorkeaakoulu, Φινλανδία και Fachhochschule, Aachen, Γερμανία. Τελείωσε το διδακτικό του έργο ως επισκέπτης καθηγητής Ιδιωτικής Οικονομικής (ManagerialEconomics) στο UniversityofGreenwich, London, Αγγλία το 2012, χρησιμοποιώντας ως κύριο εγχειρίδιο το δικό του βιβλίο ΜanagerialEconomics, Palgrave, 2004.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ξένες άμεσες επενδύσεις στην/και από την Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή πολιτική στην Ελλάδα, κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υγεία και κράτος, συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην οικονομική σκέψη, ηθική στις επιχειρήσεις, Καλοκαγαθία: η βάση της Ελληνικής Πολιτικής Οικονομίας. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς και συλλογικούς τόμους, καθώς και σε επιστημονικά οικονομικά περιοδικά.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος, και επί σειρά ετών μέλος της Γραμματείας, της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης, Ταμίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (μετέπειτα Ελληνικού Κέντρου) Λονδίνου και Πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομολόγων Πολυτεχνιακού Τομέα Βρετανίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.