Ένα δισεκατομμύριο δολάρια απαιτεί η Apple από την Qualcomm

Απαίτηση για αποζημίωση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εγείρει η Apple από την Qualcomm, αμέσως μετά τη δίωξη της βρετανικής εταιρείας από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Apple απαιτεί τώρα τις εκπτώσεις που είχαν προσυμφωνηθεί με τον προμηθευτή της, τις οποίες παρακρατά γιατί «η Apple παραμόρφωνε την εικόνα της στις επιτροπές υγιούς ανταγωνισμού σε διάφορες χώρες».

Στην επίσημη μηνυτήρια αναφορά της FTC, η υπηρεσία έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία της Qualcomm με την Apple για την προμήθεια των λεγόμενων baseband processors την περίοδο από το 2011 έως το 2016. H Qualcomm φέρεται να υποχρέωσε την Apple να μην απευθυνθεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές για τα τσιπ -επέβαλλε εαυτόν ως αποκλειστικό προμηθευτή ενός κατασκευαστή ο οποίος διαφορετικά θα δυνάμωνε τους ανταγωνιστές της. Το 40% των εσόδων της Qualcomm προέρχονται από την προμήθεια εξοπλισμού στην Apple και την Samsung, σημειώνει το Reuters.

Τώρα, η Apple κατηγορεί την Qualcomm για «υπερβολικές χρεώσεις» αλλά και για μη τήρηση των συμφωνηθέντων: εκπτώσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Apple σημειώνει στο σχετικό υπόμνημά της ότι η Qualcomm παρακρατούσε τις εκπτώσεις αυτές, λόγω των συζητήσεων της Apple με τον αρμόδιο ρυθμιστή για θέματα ανταγωνισμού στην Νότια Κορέα. Μάλιστα, αναφέρεται πως ο αμερικανικός κολοσσός χρειάστηκε να αντισταθεί στην απαίτηση που προέβαλλε η Qualcomm να αλλάξει τις καταθέσεις της στην νοτιοκορεάτικη Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου. Η Qualcomm χαρακτήρισε «ανυπόστατους» αυτούς τους ισχυρισμούς και ο νομικός εκπρόσωπός της, Don Rosenberg, απέδωσε πρόθεση στην Apple να «ενθαρρύνει τη δράση εναντίον της Qualcomm απευθυνόμενη σε διάφορες υπηρεσίες εμπορίου όπως η KFTC στη Νότια Κορέα και η FTC στις ΗΠΑ, δίνοντας μια ψευδή, παραμορφωμένη εικόνα, με ελλιπή στοιχεία».

Η Apple επίσης καταθέτει πως, η Qualcomm άσκησε πίεση και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ώστε να μην διαθέτουν ή να μην υποστηρίζουν συσκευές της Apple που βασίζονται σε ανταγωνιστικά τσίπσετ από την Intel. H Qualcomm ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής της Apple μέχρι τη διάθεση του iPhone 7 το Σεπτέμβριο του 2016. Τα μισά από τα τσιπ για τα νεότερα αυτά μοντέλα προέρχονταν από την ανταγωνιστική Intel (ΗΠΑ). Την ίδια ωστόσο περίοδο, η Qualcomm είχε καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Samsung και να την προμηθεύσει εξοπλισμό για το S7, ενώ προηγουμένως είχε αρκεστεί στα δικά της τσίπσετ.

H ΚFTC στη Νότια Κορέα επέβαλλε πρόστιμο 854 εκατομμυρίων δολαρίων στην Qualcomm για τις αθέμιτες πρακτικές παραχώρησης αδειών για τη χρήση των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών της. Στην Κίνα το πρόστιμο που κλήθηκε να καταβάλλει η Qualcomm τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν ακόμα μεγαλύτερο (975 εκατ. δολάρια) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατηγόρησε επισήμως την Qualcomm για εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.