Αλ. Τσίπρας: Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο ανάπτυξης

Το αίτημα για εκλογές άμεσα επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 79η ΔΕΘ και απαντώντας στην κριτική για «παροχολογία» μετά την παρουσίαση του προγράμματος στη χθεσινή του ομίλια σχολίασε ότι είναι «προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές».

«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές», είπε και πρόσθεσε: «Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» Παράλληλα δήλωσε πως το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

«Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Εκλογές τώρα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες αναφέροντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Δέχθηκα παρόμοιες απειλές

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση της κ.Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε:«Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».

Ό,τι λέω μέσα λέω και έξω

Σε ερώτηση εάν το κόμμα έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «εξαιρετικά υπερήφανος που ότι λέω μέσα το λέω και έξω», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, σε ερώτηση αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία.

Δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Επίσης με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του τις λέει σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Να επιλέξουν γιατί θα κατηγορούν

Απευθυνόμενους στους επικριτές του ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε «να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία. Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα».

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

Για το ΝΑΤΟ

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.

Διασφάλιση εθνικών συμφερόντων

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία».

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν του δοθεί η εντολή, απάντησε ότι θα «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και έχει «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν.

Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με διευρυμένα ψηφοδέλτια, όχι «πλυντήριο», για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα επιδιώξει συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, αποκλείοντας «αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό». Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάμε σε νέες εκλογές, είπε και παρατήρησε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί να υπογράψουμε συμφωνίες για να γευτούμε λίγες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο».

Δεν υπάρχει τρόικα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας, μάλιστα διερωτήθηκε «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για Μέρκελ

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Μέρκελ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόϊμπλε».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι, έκανε λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε: «Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.