Γ.Παπανδρέου: Ο δρόμος των αξιών μας καλεί και πάλι…

Με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», η οποία θα βρίσκεται από τις 24 ως και 28 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες», έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. «Υπερασπίστηκε» τη στάση που τήρησε ως Πρωθυπουργός το 2010 και αναρωτήθηκε «τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;».

«Το έργο και οι πολιτικές μας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, ας τις υπερασπιστούμε, έχουμε στελεχιακό δυναμικό, ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αξίες που θα ενώσουν δυνάμεις, αντί να πολώνουν την κοινωνία» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε «παρών» στα πολιτικά πράγματα λέγοντας: «Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Τότε και μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο και στους Έλληνες. Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας!

»Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μας καλεί και πάλι! Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!».

Στοιχειώδης συνεννόηση, όχι αντιμνημονιακά καλλιστεία

«Δε μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια» – είπε ο κ.Παπανδρέου τονίζοντας ότι «τώρα αντιλαμβάνονται τι σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια έμεινα στα λόγια» πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην «κανονικότητα» του 2009, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εποχή προ του 2009 ήταν «φούσκα».

«Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, στα ρουσφετολογικά προνόμια για “ημέτερους” που είχαν γονατίσει το Δημόσιο και γι’αυτό γονατίζουν το φορολογούμενο σήμερα. Καμία επιστροφή στο έγκλημα κατά της Ελλάδας και των παιδιών μας» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, αναφερόμενος, στις σκληρές επιλογές του ως Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή αρχή το 2009», η οποία «αν είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, η Ελλάδα δε θα χρειαζόταν μνημόνιο».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι επιλογές έγιναν μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες και τόνισε ότι «μέσα σε δύο χρόνια ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «πέραν της διαχείρισης του χρέους, στόχος μας ήταν να παράξουμε υγιώς νέο πλούτο, γιατί αν αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας ορθά, χρηστά και παραγωγικά, δεν έχουμε ανάγκη κανένα». Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά όχι «το μεγαλύτερο: να μείνουμε αδρανείς».

«Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά» – είπε ο κ.Παπανδρέου και προέταξε την ανάγκη για συναίνεση όχι για «να μην αλλάξει τίποτα ή να μοιραστούν, πελατειακά, τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-3-1».

Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, «απαιτείται εθνική στρατηγική που θα γεφύρωνε τις διαφορές των κομμάτων».

«Δεν μπορεί η συγκλονιστική προσπάθεια του λαού για πέντε χρόνια, να τιναχτεί στον αέρα, γιατί τα κόμματα ξεκίνησαν δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προοπτική για τη χώρα και το λαό με την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής διαπραγματευτικής τακτικής».

Ο ίδιος πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου, στην Ελλάδα, με αντικείμενο την κατάθεση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του εθνικού χρέους, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων και ιδρυμάτων παγκοσμίου φήμης.

Η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης στην Αθήνα, πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά:

– Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

– Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

– Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

– Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

– Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

– Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

– Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κουν – Σολωμός).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.