Σταθάκης: Είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παροχολογία;

Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ κοστολογείται στα 17 δισ. ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά την κριτική περί άκρατης παροχολογίας, αναρωτήθηκε: «Είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παροχολογία;»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας ο Γ.Σταθάκης επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (ρεύμα, μετακίνηση, πρόσβαση στην υγεία και στήριξη διατροφής). Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, κάτι που είναι «μετρημένο και κοστολογημένο» όπως είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ρύθμισης των χρεών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν βουλιάξει γιατί χρωστάνε, ως συνέπεια του μνημονίου». Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι θα καταρτιστεί μια διαδικασία ρύθμισης των χρεών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν.

Ακόμη, επισήμανε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, που ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας, θα εξισορροπηθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από εκείνους που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους φόρους τους.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και το ζήτημα χρηματοδότησης της παρέμβασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο Γ.Σταθάκης αναρωτήθηκε: «Αφού τα stress test στις τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων θα μάθουμε σε λίγες ημέρες, γίνονται για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των “κόκκινων δανείων” στις τράπεζες και εν συνεχεία να στηριχθούν από το ΤΧΣ, τι διαφορετικό λέμε εμείς;»

Ο Γ.Σταθάκης αρνήθηκε ότι θα αυξηθεί το έλλειμμα μέσω αυτών των παρεμβάσεων και έκανε λόγο για πρόγραμμα αναδιανομής. Επισήμανε ότι στόχος είναι να σταματήσει η απώλεια εισοδήματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εργασία και στην οικονομία, ώστε να μπορεί από εκεί και πέρα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το κόστος των εξαγγελιών σύμφωνα με την κυβέρνηση

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει η κυβέρνηση το κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες, το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης, η δωρεάν περίθαλψη για όλους, το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και η ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και όχι 1,8 δισ. ευρώ, όπως το υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, η επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προηγούμενο επίπεδο θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ κατά την κυβέρνηση, ενώ κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφέρει όφελος. Η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε 300.000 ανέργους (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ, υπολογίζει η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό κοστολόγιο συμφωνεί με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ (2 δισ. ευρώ) και την επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ (1,5 δισ. ευρώ).
Τέλος, αν προστεθεί και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 4 δισ. ευρώ, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος ανεβαίνει στα 17 δισ. ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πηγές χρηματοδότησης μόνο για 12 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνονται εξάλλου και οι παράπλευρες συνέπειες, όπως η αύξηση του κόστους δανεισμού, η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η επιβάρυνση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που αλλάζουν εντελώς την εικόνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.