Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για τα προαπαιτούμενα

Νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Επί τάπητος τίθενται ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα προαπαιτούμενα, που συνδέονται άμεσα με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται τις τελευταίες ημέρες κρούσεις για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. Η πιο πρόσφατη ήρθε χθες το βράδυ από έξι βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι σε ερώτησή τους πρότειναν φορολοελαφρύνσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποτυχίας των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης, λόγω πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στο ύψος της φορολογίας.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Κώστας Τσιάρας προτείνουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου από το «υπέρογκο» 55%, όπως επίσης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης.
Προτείνουν επίσης την καθιέρωση ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως «ορίου φτώχειας».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον κ. Χαρδούβελη και του έθεσε σειρά προτάσεων για φορολογικά θέματα, όπως τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση ακόμη και τη διαγραφή των παλαιών και νέων προστίμων για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.