«Χορεύοντας με τους Κενταύρους»

Παρουσιάζεται το νέο έργο του Γιώργου Κοντογιώργου

Το Πορφυρογένειο Ίδρυμα στην Αγριά διοργανώνει συναυλία με ελεύθερη είσοδο, με προσκεκλημένους τους διεθνώς καταξιωμένους σολίστες Στάθη Μαυρομμάτη (σαξόφωνο) και Χριστίνα Παντελή (πιάνο), το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7:30 μ.μ.. Στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσουν σε πρώτη εκτέλεση το νέο έργο του Γιώργου Κοντογιώργου με το γενικό τίτλο «Χορεύοντας με τους Κενταύρους», που αποτελεί σουίτα σε εννέα μέρη, για σοπράνο σαξόφωνο και πιάνο, εμπνευσμένη από το μαγευτικό Όρος Πήλιο και τους μυθικούς Κενταύρους που διέγειραν τη φαντασία των καλλιτεχνών και αποτέλεσαν θέμα εκτενών μυθοπλασιών και ποικίλλων αναπαραστάσεων.

Ο υπερρεαλιστικός τίτλος του έργου σηματοδοτεί την υπερβατική αναφορά στο μύθο αλλά παράλληλα συνδέεται με την πραγματικότητα. Η ανθρωπόμορφη φύση των Κενταύρων συμβολίζει τη διαρκή και επίπονη τάση του ανθρώπου να δαμάσει τα ένστικτά του και με τη δύναμη της πνευματικής του υπόστασης να τα υπερνικήσει και να τα μετουσιώσει σε προτερήματα. Όμως, τα ένστικτα παραμένουν κυρίαρχα και ενίοτε οι ανθρώπινες αδυναμίες οδηγούν σε απροσδόκητες συμπεριφορές. Η σύνθεση του έργου μετέρχεται διαφόρων τεχνικών και στοιχείων που απορρέουν από την Ελληνική παράδοση, τη Jazz μέχρι τη σύγχρονη μουσική. Στο δεύτερο μέρος οι δύο σολίστ θα εκτελέσουν έργα των Roberto Molinelli, Pedro Iturralde και Jean Matitia για άλτο σαξόφωνο και πιάνο, έργα απαράμιλλης γοητείας, που παράλληλα απαιτούν εξαιρετικές δεξιοτεχνικές ικανότητες από μέρους των εκτελεστών.

Ο Στάθης Μαυρομμάτης και η Χριστίνα Παντελή συνεργάζονται μόνιμα από το 2005 με αφορμή την πρώτη τους δουλειά με έργα Ελλήνων συνθετών που επιμελήθηκε η δισκογραφική Εταιρεία Acroasis και εισέπραξε παγκοσμίως άριστες κριτικές. Μέχρι σήμερα έχουν δώσει πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Μάιο 2011 προσκλήθηκαν στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Το Μάρτιο 2013 έδωσαν συναυλία με έργα για σαξόφωνο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων στα Τίρανα και τον Μάιο του 2014 ρεσιτάλ στο Hellenic Center του Λονδίνου. Έχουν ερμηνεύσει έργα ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση που έχουν αναμεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ανάλογους σταθμούς σε Καναδά, Νότια Αφρική, Ιταλία και Ρωσία. Πρόσφατα ερμήνευσαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το διπλό κονσέρτο για σαξόφωνο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων, έργο αφιερωμένο στους ίδιους, του ισραηλινού συνθέτη E. Elper με την Ορχήστρα ΑΣΟΝιέτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.