Αρχή της κάθε ιστορίας η πρόκληση συγκίνησης και το ταξίδι της ψυχής

Όπως δηλώνει στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Τις πηγές της σκέψης της, όπως και το τι αποτελεί την αρχή κάθε ιστορίας που γράφει και γίνονται βιβλία, αποκαλύπτει μιλώντας στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ, η αγαπητή συγγραφέας κα Έλενα Αρτζανίδου.
Η συγγραφέας μιλά για τα μηνύματα προς τα παιδιά, αλλά και τους γονείς, ενώ εξομολογείται ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά από τη συγγραφή.

«Και εσύ μαμά … τον χαλβά σου», ευρηματικός ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Πώς προέκυψε αλήθεια;

Το ερέθισμα μου το έδωσε η φίλη δημοσιογράφος της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, στην τότε ΕΡΤ3 Χρύσα Σάμου, όταν μου αποκάλυψε την ατάκα της 4χρονης κόρης της «Και εσύ μαμά τον χαλβά σου», όταν δεν συμφωνούσε μαζί της.
Στη συνέχεια, τελείως τυχαία άκουσα την ιστορία από τη φίλη μου Βάνα, για το όνομά της που δεν ήταν άλλο από το Βαρσαβούλα, όπως και η γιαγιά της από την Μ.Ασία. Τα άλλα μου τα είπε η ηρωίδα μου.

Υπάρχει τρόπος να πείσουμε τα παιδιά για την υγιεινή και σωστή διατροφή;

– Με την επιμονή μας, επίσης με το να μαγειρεύει η μαμά καθημερινά και δίπλα σε ότι άλλο και η χρήση τέτοιων βιβλίων με ήρωες που ακολουθούν την υγιεινή διατροφή όπως και η Βαρσαβούλα στο βιβλίο «Και εσύ μαμά… τον χαλβά σου ». Όλα αυτά τα βιβλία ενισχύουν και δείχνουν το δρόμο προς την σωστή διατροφή, δίχως αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και στιγμές που τρώμε τροφές, όχι και τόσο απαραίτητες

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πάνω από δέκα ήδη τα παιδικά βιβλία που μετράτε στο βιογραφικό σας… Να υποθέσω ότι υπάρχει ιδιαίτερη αδυναμία προς τα παιδιά και λόγω επαγγέλματος;

Δέκα τίτλους μετρήσατε στην εκδόσεις Ψυχογιός, υπάρχουν και άλλοι είκοσι τίτλοι για παιδιά, συν και κάποιοι επιπλέον τίτλοι ενηλίκων, αλλά και εγχειρίδια φιλαναγνωσίας για το Πανεπιστήμιο του ΑΠΘ.
Φυσικά όταν γράφεις για παιδιά και σε νοιάζουν, τα αγαπάς. Σίγουρα στην αρχή έπαιξε ρόλο και η ιδιότητα μου ως νηπιαγωγός.

Ποια μηνύματα προσπαθείτε να «περνάτε» κυρίως προς τα παιδιά και ποια ίσως και προς τους γονείς;

Η δύναμη της οικογένειας, η αξία της φιλίας, η διαφορετικότητα είτε είσαι μαύρος ή αυτιστικός. Η αξία της διατροφής, η γέννηση της παραβατικότητας, η επιθετικότητα και η απουσία διαλόγου στα δύσκολα, το περιβάλλον και η παρέμβαση του ανθρώπου είτε αυτό γίνεται προς θετική κατεύθυνση είτε εις βάρος της φύσης και πολλά άλλα που προσπάθησα μέσα από τις ιστορίες μου να αναδείξω προκαλώντας το ενδιαφέρον, γεννώντας τη συζήτηση, ζητώντας έμμεσα από τους αναγνώστες μου να αξιολογήσουν και να πάρουν θέση.
Φυσικά αρχή όλων σε κάθε ιστορία μου, η πρόκληση συγκίνησης και το ταξίδι της ψυχής.

Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο εκδοτικά για το άμεσο μέλλον;
Πάντα υπάρχει κάτι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά σας από τη συγγραφή των παιδικών βιβλίων;

Η χαρά της γραφής είναι αυτό που με εξυψώνει στην αρχή και στη συνέχεια όταν μαθαίνω ότι αυτό που προκάλεσε έκρηξη στη δική μου ψυχή μεταπήδησε και έγινε κομμάτι, αλλά και άρεσε στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες μου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.