Αύγουστος στη Μακρινίτσα…

Στο αρχοντικό Τσιμπούκη, το 13ο σεμινάριο με τον Γιώργο Μουλουδάκη

Η «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού αγκαλιάζει και ενισχύει κάθε επιτυχημένη πολιτιστική προσπάθεια , συνεργάζεται με όλους τους φορείς προς την κατεύθυνση της παραγωγής «πολιτιστικού προϊόντος» και της διάδοσής του σε όλους τους πολίτες.
Η ιδέα του Μητροπολίτη για την ίδρυση του φορέα , οι σκοποί του και η στελέχωσή του ήταν «η ικανή και αναγκαία συνθήκη» για την επιτυχή μέχρι σήμερα πορεία της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Συνεργασία με όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα , καθιέρωση ετήσιων θεσμών , μετάκληση πανελληνίως καταξιωμένων συνόλων , στήριξη τοπικών κοινωνικών ομάδων για την πραγματοποίηση επιτυχών εκδηλώσεων , αλλά και διοργάνωση συνεδρίων , διαλέξεων και σεμιναρίων , είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί συναντώντας την επιδοκιμασία όλων των πολιτών.
Η νέα δραστηριότητα του φορέα περιλαμβάνει πολλές από τις παραπάνω αξίες. Συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Επαγγελματιών ιδιοκτητών καταστημάτων Μακρινίτσας Πηλίου για την πραγματοποίηση του 13ου σεμιναρίου κιθάρας του Γιώργου Μουλουδάκη. Στήριξη της τοπικής οικονομίας της Μακρινίτσας. Μετάκληση διαλέξεων και σεμιναρίων με πανελλήνια αναγνώριση.
Απ’ τις 3 ως τις 9 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στη Μακρινίτσα, στο αρχοντικό Τσιμπούκη, το 13ο σεμινάριο με τον Γιώργο Μουλουδάκη και μια διαρκή ομάδα μελών που τον ακολουθούν τα τελευταία τρία χρόνια στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στην Αθήνα, και στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αρχανών, στην Κρήτη. Το σεμινάριο χρησιμοποιεί σαν εφαλτήριο τη μουσική πράξη για να διερευνήσει βιωματικά τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στη συνδιαλλαγή του με τον “εκεί έξω κόσμο”.

Ο άξονας των συναντήσεων

Άξονας των φετινών συναντήσεων είναι η “Μοναστική Ταυτότητα των Οργάνων”, ο τρόπος δηλαδή που η ποιητική θέαση του οργάνου που κρατάμε στην αγκαλιά μας διασταυρώνεται με την αναζήτηση του διαρκούς μας Προσώπου.

Θεμέλιο αυτής της οπτικής είναι οι κωδικοποιημένες αρχές φωτεινών περιπτώσεων αναχωρητών του μέσου αιώνα στην Ανατολή, που μέσα απ’ την ασκητική τους πράξη δίνουν ένα συγκλονιστικό παράδειγμα θέασης της ζωής. Η συγγένεια του τρόπου του μουσικού με αυτόν του ασκητή αναδεικνύει τις αρχές αυτές σε χρηστικό εγκόλπιο καθημερινής χρήσης και σε οδηγό στα πιο δύσβατα μονοπάτια της μουσικής πράξης όσο και της ίδιας μας της ζωής.

Το σεμινάριο -που χρησιμοποιεί την κιθάρα σαν αφορμή για τη βιωματική σχέση με τα θέματά του- απευθύνεται σε ανθρώπους που μπορούν να το παρακολουθήσουν, όχι δηλαδή απαραιτήτως σε δεξιοτέχνες, αλλά σε ανθρώπους με το αίτημα της μεταμόρφωσης του ιερού μας πυρήνα σε ήχο. Οι συμμετέχοντες είναι εκτελεστές ή ακροατές, αλλά το αίτημα και για τους δύο παραμένει κοινό.

Η μεταστέγαση του σεμιναρίου έγινε εφικτή με την ευγενή πρόταση της “Μαγνήτων Κιβωτού”, του νεοσύστατου φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , που απ’ το 2014 υποστηρίζει μια σειρά από δράσεις που αναζητούν και αναδεικνύουν την πολιτισμική παρακαταθήκη της περιοχής και την συνδιαλλαγή της με το σύγχρονο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι και την υποστήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Καταστημάτων Μακρινίτσας Πηλίου, αλλά και της πανελληνίως καταξιωμένης στον Πολιτισμό οικογένειας Τσιμπούκη – Ζάννου , στην αυλή του Αρχοντικού της οποίας θα λάβει χώρα το σεμινάριο. Μέλη της μεταξύ άλλων , η κυρία Ευαγγελία Τσιμπούκη – Ζάννου, δικηγόρος , μέλος Δ.Σ. μεγάλων πολιτιστικών φορέων , γόνος παλιάς Μακρινιτσιώτικης οικογένειας , ο απελθών σύζυγός της Αλέξανδρος Ζάννος, Αρχιτέκτονας του Ε.Μ.Π. με συγγραφική δράση και πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο , ο Γεωργανδρέας Ζάννος , Δικηγόρος με εξειδίκευση στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, πρώην μέλος του Δ.Σ, της ΕΡΤ Α.Ε. , Σύμβουλος Πολιτισμού και η σύζυγός του, διάσημη φλαουτίστα Στέλλα Γαδέδη.

Το σεμινάριο

Το σεμινάριο εντάσσεται στο φετινό Θεματικό έτος της “Μαγνήτων Κιβωτού”, που έχει τίτλο “Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας”. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιεί ως οδηγό του μια τεθλασμένη που εκκινά απ’ τους θαλασσινούς μύθους της περιοχής και καταλήγει στη συνειδητοποίηση της αεί παρούσας ενέργειάς των μέσα στην καθημερινότητα.
Ο τίτλος του σεμιναρίου “Αργώ ή πλους αεροστάτου από τη Μυτιλήνη στο Πήλιο” είναι ένα δάνειο απ’ τον Ανδρέα Εμπειρίκο και υποκλίνεται στη θεόπνευστη παρουσία του ζωγράφου Θεόφιλου, που με τον δικό του εσωτερικό τρόπο διαπλέει ένα Αιγαίο πλήρες μύθων, αφήνοντας θραύσματα του χαροποιού του βλέμματος σε όλη την περιοχή.

Στα προηγούμενα σεμινάρια διερευνήθηκαν θέματα όπως: τα επίπεδα ανάγνωσης και η σκηνοθεσία του έργου, οι διαδοχικές μάσκες της εκτέλεσης, η περιφρούρηση του Προσώπου στην ερμηνεία, το δίπολο υπακοής και ελευθερίας στη σχέση μαθητείας, η επαφή με το ασυνείδητο και η διερεύνηση του ρόλου του στη μουσική που επιχειρούμε, καθώς και πιο πρακτικά θέματα, όπως: οι νοηματικοί, δυναμικοί, χρονικοί και ηχοχρωματικοί πυλώνες της μουσικής ανάγνωσης, η επανασύνθεση της τεχνικής παλέτας σε σχέση με τις ανάγκες του έργου, η άσκηση και η χαλάρωση καθώς και το ζωντανό στοιχείο της έκθεσης του έργου στην ομάδα και στη συνέχεια στο κοινό μας.

Τα θέματα

Στις φετινές συναντήσεις αυτά τα θέματα παρουσιάζονται από συμμετέχοντες που ήδη τα έχουν δοκιμάσει, κάνοντας έτσι σε έναν βαθμό πράξη την ηθική επιδίωξη το σεμινάριο να λειτουργεί με συλλογικό τρόπο, ενδυναμώνοντας την αυτοπεποίθηση και το ομαδικό αίσθημα.

Αυτή τη χρονιά θα μας απασχολήσουν θέματα κοινά της μουσικής και της αναχωρητικής πράξης, όπως η θραύση του Εγώ και η διακριτή ταυτότητα, το εσχατολογικό παρόν και η υπέρβαση των περισπασμών, το όργανο ως μοναστικός χώρος και η σωματοποίηση κάθε πνευματικής κίνησης, η δοτικότητα κι ο αυτοσεβασμός, ο ψυχικός ρυθμός και η υπομονή, καθώς και μια σειρά από παραιτήσεις ως άσκηση.

Για να εξισορροπηθεί η βαθύτητα τέτοιων θεμάτων θα επιστρέφουμε κάθε τόσο στην παιγνιώδη διάθεση της ομάδας. Λέμε πως “παίζουμε” μουσική για να ξεγελάσουμε τον φόβο πως πάμε στην πιο βαθιά περιοχή της ύπαρξης, ενώ πρώτο δώρο της μουσικής παραμένει το ότι αναπνέει το ίδιο πλούσια στον βυθό όσο και στην επιφάνεια. Δουλειά ενός τέτοιου σεμιναρίου είναι ασφαλώς η συνειδητή βύθιση και η ανάδυση με τον ωραίο αστερία στο χέρι.

Υπενθυμίζουμε στους φίλους που θέλουν να είναι μαζί μας , στη Μακρινίτσα , ότι οι συμμετοχές πρέπει να δηλωθούν ως την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου στο [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω σελίδες:

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ-ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΙΘΑΡΑΣ

Η 47Η ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

και στα αρχεία της ομάδας:

www.facebook.com/groups/asma.guitar/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.