«Δενδροφωνία» στην Τσαγκαράδα

Μια πρωτότυπη εκδήλωση, με Κουαρτέτο Εγχόρδων Fauves, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου

Την Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015, ώρα 20:30, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής της Τσαγκαράδας, θα παρουσιαστεί μία σπάνια συναυλία με τίτλο «Δενδροφωνία-Παίζοντας τα μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης».

Ο χιλίων ετών πλάτανος της πλατείας αυτής είναι ένα από τα πέντε μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης, που έχουν επιλεγεί για την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερης και πρωτότυπης ιδέας, που συνδέει με μοναδικό τρόπο τη φύση με τη μουσική. Τα υπόλοιπα 4 δέντρα είναι τα εξής :h Φλαμουριά του Heedee στη Γερμανία, h Sequoia του San Ildefonso στην Ισπανία, tο Kυπαρίσσι του Plestin-les-Grèves της Γαλλίας και η Ελιά της Fara in Sabina της Ιταλίας. Η εκδήλωση του κουαρτέτου Fauves πραγματοποιείται με τη χορηγία του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας.

Ο Tiziano Fratus

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ιταλός ποιητής και συγγραφέας Tiziano Fratus. Ο συνθέτης και ερευνητής Carmine-Emanuele Cella βασίζει τις μελέτες και τα έργα του στη σχέση μεταξύ μαθηματικών και μουσικής. Αποφοίτησε από το Ωδείο „G. Rossini“ του Pesaro στους τομείς πιάνο, ηλεκτρονική μουσική και σύνθεση και αργότερα έλαβε Μάστερ στη Σύνθεση στην Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης, σπουδάζοντας με τον Azio Corghi. Εκτός από σύνθεση, σπούδασε επίσης Φιλοσοφία και Μαθηματικά. Το 2011 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μαθηματική Λογική στο Πανεπιστήμιο της Bologna, με τη διατριβή: Περί των Συμβολικών Αναπαραστάσεων της Μουσικής.

Ο Carmine-Emanuele Cella έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των: Rossini International Competition, Egidio Carella Competition, ICOMS Composition Competition και “Petrassi Composition Prize”, ενώ έφτασε στους ημιτελικούς των διαγωνισμών Queen Elisabeth, George Enescu και International Prize Isang Yun στη Νότια Κορέα.

To Κουαρτέτο Εγχόρδων Fauves, που θα ερμηνεύσει το έργο του C.E.Cella, έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση και έχει δώσει συναυλίες σε μεγάλης σημασίας μουσικούς θεσμούς, όπως οι: Ravenna Festival, Festival dei Due Mondi International String Quartet Festival “Paolo Borciani”, International Music Festival Viana do Castelo, Festival Piceno, Associazione Musicale Angelo Mariani, Hannover Chamber Festival “Think Big”, Fondazione Musica Insieme Bologna, Verdi Festival Parma, Dino Ciani Piano Festival, Amici della Musica Palermo – Politeama Theater, Imola Summer Piano Festival (με τον Antonello Farulli) και Festival “Sesto Rocchi”, Holdenstedter Schlosswochen Uelzen, Johannes Brahms Kammermusik Festival Hannover, “Concerti del Quirinale”, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Radio3, παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το Κουαρτέτο Fauves έχει επίσης εμφανιστεί στο Γερμανικό Υπουργείο Πολιτισμού και στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Ρώμη.

Οι μουσικοί του Κουαρτέτου Fauves έχουν αποκτήσει Μάστερ πάνω στη Μουσική Ερμηνεία για Κουαρτέτο Εγχόρδων από την Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αννόβερου. Επιπλέον, το ακαδημαϊκό τους παρελθόν συμπεριλαμβάνει ένα Μάστερ στη Μουσική Ερμηνεία για Κουαρτέτο Εγχόρδων από τη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, όπως, επίσης, και ένα Δίπλωμα στη Μουσική Ερμηνεία για Κουαρτέτο Εγχόρδων από τη Scuola di Musica di Fiesole της Ιταλίας. Αυτήν την περίοδο, οι 4 μουσικοί σπουδάζουν σε επίπεδο Μάστερ στη Μουσική Ερμηνεία για Κουαρτέτο Εγχόρδων στην Ακαδημία Stauffer στην Κρεμόνα (ως μαθητές του Quartetto di Cremona) και, επιπλέον, συμμετέχουν στα μαθήματα εξειδίκευσης που παραδίδει ο Antonello Farulli στην Accademia Pianistica “Incontri col Maestro” της Imola της Ιταλίας. Έχουν, επίσης, παρακολουθήσει Masterclass του ECMA, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουν με διακεκριμένους δασκάλους.
Το Κουαρτέτο Fauves βραβεύτηκε προσφάτως με τη φημισμένη τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Yehudi Menuhin, το οποίο λειτουργεί διεθνώς για τη διάδοση του μουσικού πολιτισμού και την προώθηση νέων ταλέντων.

Οι άλλες εκδηλώσεις

Εκτός από την παραπάνω εκδήλωση, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου, περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Πα. 31.7 :

Α. Συναυλία–matinée με το Κουαρτέτο «Fauves” (Ιταλία)
Με κουαρτέτα του J. Haydn και του άγνωστου ιταλού συνθέτη του 18ου αι. Giovanni Battista Cirri, τα έργα του οποίου ερμηνεύονται κατ’ αποκλειστικότητα από το κουαρτέτο Fauves

Ζαγορά, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 12.30

Β. Τελική συναυλία με καθηγητές και μαθητές των σεμιναρίων
Συμμετέχει το «Pelion Festival Violoncello Ensemble”, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 και από το 2011 τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Ulrich Voss. Το σύνολο αποτελείται από καθηγητές και μαθητές που παίρνουν μέρος στο «Pelion Violoncello Festival», και οι οποίοι, οργανωμένοι σε μικρότερα σύνολα βιολοντσέλων, δίνουν συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας.

Ζαγορά, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 20.30 .

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες, www.pelionfestival.gr και στο τηλέφωνο +30 6948881909

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.