Η αρχή αλλά και το τέλος για το Σανατόριο στα Χάνια

Προβολή ταινίας με συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φυματίωση

Προβολή ταινίας για το Σανατόριο του Πηλίου προγραμματίζει η Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. το Σάββατο 25 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο Κορδάτος στο Βόλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλoιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.
Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό.
Με την αποχώρηση των Γερμανών από το Πήλιο, ο Γιατρός Καραμάνης έρχεται σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής “JOINT” για τη νοσηλεία Φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα και από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η θεραπευτική αγωγή και η φροντίδα του γιατρού, δίνουν ζωή στους Εβραίους ασθενείς κι εκείνοι δίνουν ξανά ζωή στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο Σανατόριο.

Η Ελληνοεβραία Ντορέττα φτάνει στα 24 της, στο Σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Περνάνε μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού η ζωή του Σανατορίου σβήνει. Για τη Ντορέττα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις!!

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Πνοή Ζωής” δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου, την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την οικονομική στήριξη των Φαρμακευτικών Εταιρειών AstraZeneca, Elpen, Galenica s.a., GlaxoSmithKline, Pfizer Hellas, Chiesi, Novartis Hellas.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1999 και από τότε νοσηλεύει χίλιους πεντακόσιους ασθενείς και δέχεται δέκα χιλιάδες στα εξωτερικά της ιατρεία απ’ όλη σχεδόν την κεντρική Ελλάδα ετησίως.
Τριακόσιες περίπου ερευνητικές εργασίες από τους συνεργάτες της Κλινικής έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και έχουν χρησιμοποιηθεί ως αναφορές σε πέντε χιλιάδες άλλα επιστημονικά άρθρα. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία με θέμα την ιστορία της Ιατρικής και έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις με αντικείμενο την ιστορία της Φυματίωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.