«Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ως ηθογραφία της εποχής»

Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας

Πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Αχίλλειον ,η επίσημη «πρεμιέρα» της ταινίας που ετοίμασαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας Διμηνίου μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους Νατάσα Στεφάνου και Απόστολο Σουλιώτη.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής του σχολείου Βασίλειος Δραχτίδης, «η ταινία όπου υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης είχε τίτλο «Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ως ηθογραφία της εποχής». Σκοπός τους ήταν ,να αναβιώσουν την λεγόμενη «Χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου επιλέγοντας να ασχοληθούν με την κλασική κωμωδία και την ηθογραφική κωμωδία ,καθώς και να αναδείξουν την πολιτισμική πλευρά του κινηματογράφου και την ηθογραφία της εποχής εκείνης(1959-1967).

Οι μαθητές έγιναν «ηθοποιοί» και υποδύθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία μεγάλους κωμικούς της εποχής. Γυρίστηκαν σε ασπρόμαυρο οι πιο κωμικές σκηνές -αποσπάσματα από τις ταινίες: «Τα κίτρινα γάντια», «Της κακομοίρας», «Δεσποινίς διευθυντής», «Η κυρά μας η μαμή».

Οι μικροί μαθητές κατάφεραν όχι μόνο να σκορπίσουν το γέλιο στην κατάμεστη αίθουσα του Αχιλλείου, αλλά και να μας μεταφέρουν νοερά σε μια άλλη εποχή .Τότε που οι κινηματογράφοι έσφυζαν από κόσμο που πήγαινε να δει άλλη μια επιτυχημένη ταινία εμπνευσμένη από την ζωή και την καθημερινότητά της, ξεχνώντας τις δικές του έννοιες ,τα δικά του προβλήματα (μεταπολεμική περίοδος).Τότε που οι πιτσιρικάδες σκαρφάλωναν στις μάντρες των θερινών σινεμά για να δουν από εκεί την ταινία γλυτώνοντας έτσι το εισιτήριο.

Στην διάρκεια στης παρουσίασης κι όταν έγινε «Διάλειμμα ολίγων λεπτών» μαθητές ξεχύθηκαν στους διαδρόμους του σινεμά με τα κασελάκια τους ,ξαναζωντανεύοντας σε εμάς τους μεγάλους μνήμες μιας άλλης εποχής μιμούμενοι κάποιους άλλους συνομήλικούς τους ,άλλης εποχής , που περίμεναν το διάλειμμα για να προσφέρουν στους θεατές πασατέμπο, στραγάλια , φιστίκια , λεμονάδες, πορτοκαλάδες και μπιράλ ,κερδίζοντας έτσι το χαρτζιλίκι τους που ήταν μερικές δραχμές.

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους, που είχαν την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους στο μεγάλο πανί μετέφεραν ότι ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία για εκείνους .Επίσης ότι περνούσαν πολύ ευχάριστα κατά τα γυρίσματα της ταινίας ,άλλωστε είχαν την ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να κάνουν κάτι παιδευτικό με διαφορετικό τρόπο ,βιωματικό, ποιώντας ήθος και πολιτισμό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.