Παρουσιάζονται τα «Φιλαράκια»

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο ArtCafé «Περισπωμένη»

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο ArtCafé “Περισπωμένη» θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Φιλαράκια».
Αποτελεί ένα καινοτόμο βιβλίο που βάσει περιεχομένου εντάσσεται στο κίνημα της συναισθηματικής αγωγής και στοχεύει να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητάς τους. Απαρτίζεται από 10 ενότητες, που καθεμιά έχει διαφορετική θεματική και στόχους. Οι ενότητες του βιβλίου αποτελούν τον «σκελετό» ενός προληπτικού προγράμματος για την ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της αυτό-εκτίμησης παιδιών ηλικίας 9-12 ετών απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας (σχολείο, οικογένεια, φίλοι).
Το θεωρητικό πλαίσιο του βιβλίου βασίζεται στη θεωρία της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (Σκέψη – Συναίσθημα – Συμπεριφορά), που υποστηρίζει ότι τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές που εκδηλώνουν είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται κι αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο διαπαιδαγώγησης, συναισθηματικής στήριξης και ενδυνάμωσης των παιδιών. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ανάπτυξη κι επιμέλεια των παιδιών είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί ή ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ανάπτυξης, αλλά και καθιέρωσης δεξιοτήτων, που βοηθούν τα παιδιά να ολοκληρωθούν συναισθηματικά και ψυχοκοινωνικά. Έτσι, έννοιες όπως είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη, η Πολλαπλή Νοημοσύνη και η Συναισθηματική Ανθεκτικότητα έχουν προστεθεί στο λεξιλόγιό τους.

Τα «Φιλαράκια» θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους, γιατί παραθέτουν απλές τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας και να ζούμε καλύτερα μέσα σε αυτή.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από την Ρίτσα Ψύλλου, συγγραφέα του βιβλίου, και τη Χριστίνα Ρούση, ψυχολόγο και ερευνήτρια στο Π.Θ.

• Η Ρίτσα Ψύλλου (PhD) είναι ειδική παιδαγωγός. Το μεταπτυχιακό της στη Σχολική Ψυχολογία επικεντρώθηκε σε θέματα ανάπτυξης παιδιών σχολικής ηλικίας, καθώς και σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. Το διδακτορικό της αφορά στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της ψυχικής υγείας παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια εντός κι εκτός Ελλάδας και έχει δημοσιεύσει το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο σε άρθρα και βιβλία. Εκπόνησε προγράμματα εκπαίδευσης και διδασκαλίας για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δώσει διαλέξεις για τη χρησιμότητα των ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σχολείο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα των παιδαγωγικών τμημάτων. Μέσω των σπουδών της και της εργασίας της έχει ως κύριο έργο την υποστήριξη παιδιών με δυσκολίες. Εργάζεται σε Ειδικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης.

• Η Χριστίνα Ι. Ρούση – Βέργου είναι ψυχολόγος Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Το διδακτορικό της αφορούσε στην μελέτη της προσωπικότητας των εκπαιδευτικών και πραγματοποιήθηκε με υποτροφία από το ΙΚΥ. Με υποτροφία από το ΙΚΥ πραγματοποιήθηκε και η μεταδιδακτορική της έρευνα στα γνωσιακά σχήματα των παιδιών. Διδάσκει (βάσει Π.Δ. 407/80) μαθήματα Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας Επιστημονικής Έρευνας σε Τμήματα της Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα – το τρέχον αφορά στη μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης όπως αποτυπώνεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (χρηματοδότηση ΧΜ-ΕΟΧ, ΓΓΕΤ).

Έρευνες και μελέτες της βρίσκονται δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε ανακοινώσεις της σε συνέδρια. Εξειδικεύτηκε περαιτέρω στη Συμβουλευτική φοιτώντας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία & Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση & την Υγεία, του ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο αγοριών, ζει και εργάζεται στο Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.