Πρότυπη μονάδα ψυχικής υγείας στις «Άσπρες Πεταλούδες»

Ένα υπερσύγχρονο πολυαισθητηριακό περιβάλλον εγκαινιάστηκε μετά από δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μια μοναδική στην Ελλάδα υποδομή στον τομέα της ψυχικής υγείας απέκτησε πρόσφατα το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες». Πρόκειται για ένα νέο πρότυπο πολυαισθητηριακό περιβάλλον με υπερσύγχρονο εξοπλισμό που δημιουργήθηκε μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, κοινωνικών φορέων και φυσικά οικογενειών των οποίων μέλη φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Παρούσα στην τελετή των εγκαινίων ήταν και η εκπρόσωπος του ιδρύματος Στ.Νιάρχος που έκανε τη σημαντική αυτή δωρεά κα Ασημίνα Κουτρουμπούση.

Η συγκεκριμένη υποδομή αποτελείται από δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους (Snoezelen και sensory rooms) με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων θεραπείας για άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο down και άλλες παθήσεις.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ιδρύματος "Άσπρες Πεταλούδες" κ. Θανάση Μπακαλιάνο.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ιδρύματος “Άσπρες Πεταλούδες” κ. Θανάση Μπακαλιάνο.

Ιγνάτιος: Θα ανακουφίσει γονείς και οικείους και θα δώσει χαρά σε όλους
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος χαρακτήρισε τον χώρο, ως «χώρο αγάπης, προσφοράς, θυσίας, έναν χώρο ευεργεσίας για τα πολύτιμα παιδιά μας, τα στολίδια αυτού του τόπου, ο οποίος θα ανακουφίσει γονείς, οικείους, θα δίνει χαρά σε όλους». Παράλληλα εξήρε το ίδρυμα Στ.Νιάρχος και τους ανθρώπους του για τη σημαντική αυτή δωρεά, ενώ τόνισε ότι και η τοπική εκκλησία έχει ευεργετηθεί από το εν λόγω ίδρυμα. «Έτσι ήταν πάντοτε τα παιδιά της Ελλάδας. Ήταν αυτά που μεγαλούργησαν και στη συνέχεια φρόντισαν να δωρίσουν σ’ αυτό τον τόπο και να ευεργετήσουν μέσα από αυτό τον κόπο και μέσα από αυτά που ο θεός τους δώρισε και τους χάρισε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" Ασημίνα Κουτρουμπούση, παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον κ. Θανάση Μπακαλιάνο.
Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” Ασημίνα Κουτρουμπούση, παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον κ. Θανάση Μπακαλιάνο.

Ασ.Κουτρουμπούση: Το ίδρυμα “Άσπρες Πεταλούδες” καθίσταται το πλέον πρωτοπόρο στη χώρα
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος κα Ασημίνα Κουτρουμπούση, τόνισε πως το ίδρυμα “Άσπρες Πεταλούδες” καθίσταται το πλέον πρωτοπόρο σε όλη τη χώρα καθώς είναι το μοναδικό το οποίο διαθέτει αυτό τον συνδυασμό θεραπευτικών χώρων. Οι ανωτέρω πρωτοποριακοί πολυαισθητηριακοί χώροι με τον σύγχρονο και προηγμένο εξοπλισμό τους παρέχουν εξειδικευμένη θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με δυσκολία στην αισθητηριακή επεξεργασία βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Όπως είπε Οι υποδομές ευελπιστούμε θα αποτελέσουν πρότυπα για την πόλη του Βόλου και της Θεσσαλίας γενικότερα και θα παρέχονται αποτελεσματικές και εξειδικευμένες θεραπείες για παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης και χρήζουν παρέμβασης.
Εκπρόσωποι του ιδρύματος Στ.Νιάρχος είχαν επισκεφθεί τις «Άσπρες Πεταλούδες» πριν από ένα χρόνο και όπως είπε η κα Κουτρουμπούση «εντυπωσιαστήκαμε από τον ιδιαίτερο χώρο και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονταν και τον κόσμο που δούλευε εδώ πέρα. Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι σε μια περίοδο κρίσης που οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι οι άνθρωποι του ιδρύματος υπερέβησαν τον εαυτό τους και με μεράκι και δημιουργικότητα και αστείρευτη έμπνευση δημιούργησαν ένα ανθρώπινο και όμορφο περιβάλλον δίνοντας μια αναγκαία διέξοδο και υποστηρίζοντας τα παιδιά που έχουν ανάγκη και τις οικογένειές τους. Στο ίδρυμα “Άσπρες Πεταλούδες” είδαμε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο που αποτελεί οικογένεια για όλους τους επισκέπτες, είτε μόνιμους είτε προσωρινούς». Στη συνέχεια σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την σημαντική αυτή δωρεά ο πρόεδρος του δ.σ. του ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» κ. Θανάσης Μπακαλιάνος έδωσε στην κα Κουτρουμπούση τιμητική πλακέτα.

Ο αντιπρόεδρος του Δ..Σ. του ιδρύματος "Άσπρες Πεταλούδες" άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των παρευρισκομένων με τον χαιρετισμό του.
Ο αντιπρόεδρος του Δ..Σ. του ιδρύματος “Άσπρες Πεταλούδες” άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των παρευρισκομένων με τον χαιρετισμό του.

Β.Μπακαλιάνος: Για μας είναι «θαύμα» όταν ένα παιδί καταφέρνει να δέσει τα κορδόνια του!
Ιδιαίτερα συγκινητικός στον χαιρετισμό του ήταν ο αντιπρόεδρος του ιδρ. «Άσπρες Πεταλούδες» κ. Βασίλη Μπακαλιάνος ο οποίος μίλησε παράλληλα και με την ιδιότητα ως αδελφού της Κωνσταντίνας και της Ειρήνης, δυο κοριτσιών με σύνδρομο down εκ γενετής που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Όπως είπε «ήταν πολύ δύσκολο για ένα παιδί σε μια ευαίσθητη ηλικία να αποδεχθεί ότι θα έχει δύο αδελφές με τις οποίες δεν θα μπορέσω να συζητήσω, αλλά και να εξηγήσει στα υπόλοιπα παιδιά τι είναι αυτό που έχουν οι αδελφές του και δεν το είχαν τα αδέλφια των άλλων παιδιών». Συνεχίζοντας ο κ. Μπακαλιάνος εξήγησε πως «πολλοί θεωρούν ένα πεντάχρονο παιδί που παίζει πιάνο «παιδί θαύμα» και το χειροκροτούν. Για τους ανθρώπους του ιδρύματος «παιδί θαύμα» είναι εκείνο που στην ίδια ηλικία, καταφέρνει μετά από πολλούς μήνες επίπονης προσπάθειας να καταφέρει να δέσει τα κορδόνια του. Το χειροκροτάμε και εκείνο χειροκροτάει με τη δύναμη της ψυχής του.
Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα γ.γραμματέα του ιδρύματος Κώστα Γιαλίδη, ο οποίος “έφυγε” πρόσφατα από τη ζωή και ο οποίος οραματίστηκε και δημιούργησε το ίδρυμα μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες. Παράλληλα ευχαρίστησε και τους Βολιώτες οι οποίοι προσφέρουν με ότι μπορεί ο καθένας για την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν λαμβάνει πόρους από το δημόσιο.

ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ5 ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ6 ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ7 ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ8

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.